Рогатица: Цвјета фабрика на отвореном

С. М.
Рогатица: Цвјета фабрика на отвореном

Рогатица - Рогатица је својеврсна фабрика на отвореном, када су у питању љековито биље и гљиве, а многи становници живе од природних благодети.

То је био и разлог за формирање Удружења "Снага природе", које броји 70 сакупљача љековитог биља и других дарова природе.

- Наш основни циљ је заштита природе и подршка развоју села и пољопривреде, стицањем додатних прихода сакупљањем биља. Желимо да задржимо младе на селу уз производњу здраве хране, прераду шумских плодова и гљива и обуку што већег броја сакупљача љековитог биља - рекла је предсједник Удружења Наташа Гојковић.

Она је истакла да имају врло амбициозне планове.

- Један наш партнер из Новог Сада, на примјер, нуди нам откуп до пет тона сријемуша, листа купине и коприве, осам тона цвијета бијеле и црне липе, 15 тона шипурка и чак 30 тона клеке. Да бисмо одговорили на ту понуду, планирамо да отворимо подручне откупне станице у сеоским мјесним заједницама - рекла је Гојковићева.

Према њеним ријечима, лани су испоручили на тржиште више од 45 тона шипка и шест тона шљива.

- Зове је за прераду пласирано 850 килограма, кантариона 374, сирове коприве 425 и суве 154 килограма. За све предато вриједни сакупљачи, који су углавном дошли из села, понијели су око 100.000 марака - рекла је Гојковићева.

Цијене

Наташа Гојковић је нагласила да сакупљање љековитог биља, гљива и осталих шумских плодова има сезонски карактер и да су тек почели са овом кампањом.

- Сирову зову и коприву већ откупљујемо по 0,50, а суву по три марке за килограм. Лисичарку прве класе откупљујемо по седам, а друге за шест марака - рекла је Гојковићева.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана