Ријеке и села адути Семберије

Љиљана Алексић
Ријеке и села адути Семберије

Бијељина - Захваљујући природним ресурсима, а прије свега ријекама Дрини и Сави, које протичу кроз Семберију, Бијељина има добре могућности и предуслове за развој све популарнијег еколошког туризма.

 

Овај вид туризма све је занимљивији туристима у свијету, који више не желе само да обилазе знаменитости градова, него имају жељу за садржајнијим излетима, посебно у природи, којој се људи све више враћају.

Бијељинско Еколошко удружење “Еко-пут” представило је пројекат за развој еко-туризма у сливу доњег тока и ушћа ријеке Дрине у Саву, као и за развој сеоског туризма.

- Еко-туризам је нов појам у БиХ, а та грана биљежи раст за око 65 одсто годишње у односу на класични туризам. Он доприноси развоју зелене економије, те пружа могућност изградње туристичких еко-стаза, као што су пјешачко-бициклистичке, те водене стазе Дрине и Саве, а у близини је и Мајевица, гдје се могу правити бијеле еко-туристичке стазе - рекла је предсједница тог удружења Снежана Јагодић-Вујић и навела да је циљ тог пројекта проширење туристичке понуде Бијељине.

Еко-туризам је, истиче она, одговорно путовање у природу која се повезује са локалним становништвом.

У том смислу град ће се усмјерити на јачање смјештајних и боравишних капацитета Еко-центра “Језера”, као и на истраживање потенцијала за развој сеоског туризма. Обављено је истраживање у шест сеоских мјесних заједница - Амајлијама, Поповима, Међашима, Црњелову, Велином Селу и Остојићеву.

- Читаву причу започели смо још 2016. године када смо покренули иницијативу за успостављање заштићеног подручја у сливу доњег тока и ушћа ријеке Дрине и добијање статуса резервата биосфере. Тако да настојимо да Еко-центар редефинишемо у визиторски, односно посјетилачки центар - рекла је она. Активисти овог удружења својим трудом и ентузијазмом успјели су да од депоније и одлагалишта смећа направе природну оазу у срцу Семберије.

- У Еко-центру смо направили љетну учионицу и изградили насеље Дрвени шатор за смјештај и боравак учесника будућих радионица, кампова или излета. Тиме је завршена друга фаза радова у Еко-центру. Остало нам је да у сљедећој години направимо још најмање пет дрвених шатора и да од априла почнемо да радимо - додаје Јагодић-Вујић. Она је додала да очекује да ће истраживања која раде подстаћи локално становништво на бољи однос према природи, али и власнике шљункара да размисле о начину експлоатације шљунка.

Еко-центар “Језера” још није увршћен на туристичку мапу Семберије, али је циљ да градска Туристичка организација прошири туристичку лепезу понудама из области еколошког туризма.

- Захваљујући овом удружењу од депоније отпада никла је права еколошка оаза у Бијељини. Визиторски центар који су изградили је врло значајан за проширење туристичке понуде Семберије - рекао је Миливоје Ера из градске Туристичке организације.

Спуст Дрином

Снежана Јагодић-Вујић наводи да је Удружење “Еко-пут” у септембру организовало спуст Дрином, од Павловића моста до ушћа у Саву, што је најтежи дио стазе због девастирања обале и корита “бјесомучном експлоатацијом шљунка”.

- Имали смо тада прилику да видимо како је уређенија обала са друге стране ријеке Дрине, за разлику од наше, гдје људи и даље остављају отпад - рекла је Вујићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана