Репрограм обавеза или потпуни колапс србачких јавних установа и предузећа

Цвија Мркоњић
Репрограм обавеза или потпуни колапс србачких јавних установа и предузећа

Србац - Јавна предузећа и установе у Српцу посегнуће за репрограмом обавеза кроз аранжмане са комерцијалним банкама како би се спасили од тоталног финансијског колапса јер дугују стотине хиљада марака за плате, доприносе, струју и комуналије.

Кредитне линије им је већ презентовала Сбербанка и треба очекивати да ће многи од њих посегнути за овим рјешењем, јер су због дугова суочени са блокадом рачуна од стране Пореске управе РС. Поједини радници су већ изашли на улице да траже оно што су зарадили. Међу њима су радници Центра за културу и спорт, који штрајкују већ мјесец и по због неисплаћених осам плата и наслијеђених дугова тешких 160.000 марака из 2012. године.

Тешка ситуација је и у вртићу "Наша радост", који дугује 60.000 за доприносе и чак 100.000 марака за струју. Дуг је огроман, иако посао у вртићу цвјета јер је уписано чак 110 малишана, а око 30 се налази на листи чекања јер је уписна квота већ испуњена.

- Имамо 16 радника и велике обавезе по разним основама, тако да нам дотације из буџета и приходи од уписа дјеце нису довољни да измиримо све обавезе. Један од разлога је и тај што имамо најјефтинију цијену боравка дјеце у вртићу у бањалучкој регији. Ако се овако настави, мораћемо ићи на повећање цијене боравка дјеце - рекла је директор Зорица Балабан.

Предузеће "Комуналац" дугује за доприносе 51.000, а 60.000 КМ за санацију штете од поплава. Директор овог предузећа Ненад Радомир каже да су већ потписали репрограм обавеза, јер нису имали другог рјешења.

Ситуација није сјајна ни у Туристичкој организацији, која није исплатила плате, нити уплатила доприносе за претходних осам мјесеци, а мањи дуг по овом основу у износу од 2.500 КМ има и србачки Црвени крст.

У Радио Српцу су прије неколико мјесеци од банака тражили дугорочни кредит од 30.000 марака како би измирили обавезе према Пореској управи и исплатили плате радницима, али ниједна банка није била спремна да им га одобри. Успјели су једино да издејствују у јулу прошле године краткорочни кредит од 4.000 марака, али је то недовољно да измире све обавезе. Плате касне три мјесеца уз неплаћене доприносе, а не исплаћују редовно ни плате за хонорарне сараднике.

Начелник Српца Драго Ћирић каже да је ситуација у јавним предузећима и установама тешка.

- У највећем броју случајева ријеч је о наслијеђеним дуговима из претходних година. Највећи дио обавеза биће репрограмиран, а истовремено ћемо тражити донације како би се кренуло у набавку опреме и санационе радове у појединим предузећима и установама. То се нарочито односи на вртић, јер је потребно проширити његов капацитет како би се и на тај начин прикупила додатна средства - рекао је Ћирић.

Дом здравља

Позитивним пословањем може да се похвали србачки Дом здравља, који је успио и да смањи дуг из 2012. године са 1,51 на 1,25 милиона марака, а недавно је уложено око 200.000 за набавку нове медицинске опреме и исплаћено 50 одсто заостале плате из 2012. године.

- Какво је било наше пословање лани свједочи податак да смо према неким анкетама сврстани на друго мјесто најуспјешнијих домова здравља у РС након Дома здравља у Бијељини - рекао је директор Дома здравља Саша Јовичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана