Прослава првославне Нове Године: Пилоти у Вишеграду, Гарави сокак у Источном Сарајеву

Срна
Прослава првославне Нове Године: Пилоти у Вишеграду, Гарави сокак у Источном Сарајеву

БАЊАЛУКА – Многи градови у Републици Српској вечерас организују дочек православне Нове године на отвореном.

"Гарави сокак" у Источном Сарајеву

У општини Источно Ново Сарајево вечерас ће бити организован дочек православне Нове године на отвореном током којег ће наступити новосадска група "Гарави сокак".

Програм ће почети у 21.00 час, а од 22.00 часа посјетиоце ће забављати "Гарави сокак", најављено је из кабинета начелника општине, која је дочек организовала у оквиру манифестације "Зима у Источном Новом Сарајеву".

Посјетиоцима ће традиционално бити послужено бесплатно кувано вино, а биће организован и ватромет.

Организованог дочека на отвореном неће бити у другим општинама које су у саставу Источног Сарајева, као ни на Јахорини.

Као и ранијих година, већина хотела и угоститељских објеката на Јахорини припрема добру забаву за дочек православне Нове године, уз богату гастро и велнес понуду.

Смјештајни капацитети на Јахорини су поприлично попуњени, а хотел "Бистрица" за предстојеће празнике је попуњен око 80 одсто, рекла је Срни портпарол Олимпијског центра "Јахорина" Сања Ћеремиџић.

"Висина снијега износи 35 центиметара, па ће посјетиоци моћи да уживају и на стазама укупне дужине 35 километара, јер је комплетан вертикални транспорт у погону и доступан за скијаше. Овог викенда цијена полупансиона је 80 КМ по особи у двокреветној соби", навела је Ћеремиџићева.

Из Олимпијског центра "Јахорина" истичу да се спремају и за "Егзит" фестивал који ће на планини бити организиван у марту.

"Пилоти" у Вишеграду

На дочеку православне Нове године публику у Вишеграду вечерас ће забављати Кики Лесендрић и група "Пилоти".

Програм на Тргу Петра Првог Петровића Његоша у Андрићграду почиње од 22.00 часа, наступом локалног ди-џеја, а концерт групе "Пилоти" најављен је за 23.00 часа.

Тачно у поноћ ватромет ће обиљежити наступајућу Нову годину по јулијанском календару.

За све посјетиоце обезбијеђени су кувано вино и чај, а организатори концерта су општина Вишеград и Андрићград.

У Дервенти дочек на Тргу православља

Општински одбор Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета" Дервента организоваће вечерас дочек православне Нове године на Тргу православља.

Дочек ће бити организован на платоу испред Саборног и спомен-храма Успења Пресвете Богородице.

Програм ће почети у 20.00 часова, а наступиће пјевачица народне музике Гордана Лазаревић.

У 23.30 часова биће служена молитва у храму, а у поноћ ће честитику окупљенима упутити начелник општине Дервента Милорад Симић.

У Теслићу и Станарима организован дочек

На трговима у Теслићу и Станарима вечерас ће бити организован дочек Православне нове године.

Православну нову годину Теслићани ће дочекати уз наступ групе "Регина" и "Рација бенд".

Дочек организује општинска Туристичка организација под покровитељством начелника општине.

На Градском тргу у Станарима пристуне ће уз кувано вино забављати локални бендови. Почетак програма планиран је у 21.00 час.

Покровитељ дочека је општина Станари.

Град Добој и општина Петрово не организују дочек ни Православне ни међународне Нове године.

У Модричи прослава код цркве у Вишњику

Дочек православне Нове године у Модричи биће организован у порти Храма Покрова Пресвете Богородице у приградском насељу Вишњик.

Парох модрички Горан Пањков рекао је Срни да вечерашњи дочек православне Нове године, према јулијанском календару, организују парохије модричке и општина Модрича.

Он је навео да ће у 20.00 часова почети културни и забавни програм, у оквиру кога ће се представити културно-умјетничка друштва са подручја Модриче, Музичко друштво "Исидор Бајић", те аматерске музичке групе са подручја ове општине.

У поноћ ће бити организован ватромет, након којег ће свештенство служити молебан за наступајућу 2018. годину.

Православна Нова година зове се још Мали Божић или Млади Божић, а 14. јануара се обиљежава и празник Светог Василија, који се у многим породицама слави као крсна слава.

Дочек на отвореном у Чајничу

У Чајничу ће вечерас бити организован дочек православне Нове године на отвореном, а у програму ће учествовати локални умјетници.

Дочек ће бити организован на платоу испред Дома културе "Филип Вишњић", док ће се у Храму Успења Пресвете Богородице служити молебан и благодарење, саопштили су организатори - општина Чајниче и Црквена општина.

"Програм почиње у 21.00 час. За окупљене ће бити обезбијеђени роштиљ и вино, а у поноћ је планиран ватромет и обраћање начелника општине Горана Караџића", наведено је у саопштењу.

Култна група "Лајбах" у Новом Саду

Богат музички и забавни програм очекује вечерас Новосађане који одлуче да православну Нову годину дочекају на некој од 21 локације у граду.

Најатрактвнија је "понуда" Српског народног позоришта, гдје ће у великој сали од 23.00 часа наступити култна словеначка музичка група "Лајбах".

У малој сали Српског народног позоришта од 21.00 часова наступиће инструменталиста, композитор и пјевач грленог и византијског стила Слободан Тркуља.

Свјетску славу Тркуља је стекао са својим саставом "Балканополис" изводећи музику инспирисану традицијом, прије свега, Србије, а потом Балкана.

У позоришној сали Нафтне индустрије Србије вече духовне музике имаће Дивна Љубојевић.

Наступ регионалне поп-звијезде Калиопи предвиђен је у Позоришту младих, док ће џез умјетници Матија Дедић и Зоран Предин наступити и новосадској Синагоги.

На манифестацијама поводом дочека православне Нове године у Новом Саду наступиће још 150 умјетника различитих жанрова и умјетничких опредјељења.

Дочек православне Нове године организује Фондација 021, која учествује у припремама Новог Сада за Европску престоницу културе 2021. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана