Пропао и други покушај примопредаје дужности у србачком парламенту

Цвија Мркоњић
Пропао и други покушај примопредаје дужности у србачком парламенту

Србац - Други покушај примопредаје власти у Српцу био је неуспјешан јер се смијењени предсједник Скупштине општине Зоран Ђукић није појавио у парламенту тврдећи да има здравствене проблеме.

Представник комисије за примопредају Крсто Чавор рекао је да се Ђукић, који је кадар СП-а, оглушио о рјешење бањалучког Окружног суда, који је 17. јула наложио да хитно буде обављена примопредаја дужности новоизабраном предсједнику Скупштине општине Горану Гаврановићу и секретару Слађани Шкрбић из СНСД-а. Суд је наложио и да им буде омогућено коришћење службених просторија, печата, архиве и сале за одржавање сједница Скупштине.

- Ђукић нам није доставио никакав документ којим би потврдио да је на боловању тако да ово није ништа друго до непоштовање републичких институција. Сада све предајемо у руке суда, који ће наћи начин да своје одлуке спроведе у дјело, па макар и ангажовањем судске полиције - истакао је Чавор.

Неуспјешној примопредаји су присуствовали и представници Министарства управе и локалне самоуправе РС, које је раније оцијенило да је смјена челника Скупштине општине Србац била легална и да што прије треба да буде обављена примопредаја дужности.

Гаврановић је рекао да Скупштина не засједа већ четири мјесеца, али да практично није функционисала током цијеле године.

- Смијењени функционери на овај начин блокирају рад законодавне власти, иако је 13 од укупно 25 одборника у Скупштини гласало за промјене - нагласио је Гаврановић.

Подршку новој скупштинској већини коју чине СНСД и ДНС на јучерашњој примопредаји дао је и замјеник начелника општине Ранко Недић, који је као предсједник србачког СДС-а донедавно подржавао начелника Српца Драгу Ћирића.

- Рјешење суда мора бити спроведено како се комплетна општина не би нашла у блокади. Нефункционисање парламента имаће далекосежне посљедице и по извршну власт и свако одгађање примјене судског рјешења ће гурнути Србац у још већу дубиозу - сматра Недић.

Смијењени секретар Скупштине Драгица Вранић из СНСД-а тврди да нису добили обавјештење да ће бити извршена примопредаја власти.

- У понедјељак сам радила и није стигао никакав допис. Данас сам на одмору, а Ђукић је на боловању. Уколико је примопредаја власти требало да буде одржана и ми смо требали да будемо службено обавијештени - рекла је јуче Вранићева.

Записник са неуспјешне примопредаје биће наредних дана достављен Окружном суду који ће предузети даље кораке, али је очигледно да се овој политичкој заврзлами у скорије вријеме не назире расплет.

Први покушај примопредаје дужности није успио 21. маја јер су смијењени функционери тврдили да је сједница Скупштине општине на којој су разријешени била нелегална.

Опозив начелника

На заједничкој конференцији за новинаре СНСД-а и ДНС-а истакнуто је да је актуелна власт гурнула србачку општину у још већи дефицит у односу на 2012. годину када су заузели позиције.

- Створили су обавезе веће од милион марака за неуплаћене порезе и доприносе, а расту и обавезе према добављачима. Због тога ће морати одговарати. Не одустајемо од опозива начелника Драге Ћирића и то је прво што ћемо урадити када преузмемо законодавну власт - рекао је предсједник србачког СНСД-а Млађан Драгосављевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана