Приједор: Вртић наплаћује трошкове и од родитеља и од Министарства?

Срна
Приједор: Вртић наплаћује трошкове и од родитеља и од Министарства?

Приједор - Дјечији вртић "Радост" из Приједора објавио је да ће програм припреме за школу будућих првачића финансирати родитељи са 40 КМ мјесечно, чиме ће бити покривене плате васпитача и дидактички материјал.

Те трошкове, иначе, у цјелости покрива Министарство просвјете и културе Републике Српске за период од три мјесеца програма.

"За све предшколске установе укључене у програм припреме пред полазак у школу Министарство осигурава средства за бруто обавезе за васпитно-образовне раднике и набавку дидактичког материјала", речено је Срни у Министарству.

На питање да ли Дјечији вртић "Радост" ова исте трошкове намјерава да наплати  и од родитеља и од Министарства, вршилац дужности директора Душанка Божић одговорила је Срни да за своје активности има сагласност Министарства.

Предшколски припремни програм у Дјечијем вртићу "Радост" Приједор почиње 9. фебруара и траје до 29. маја, а Министарство покрива два највећа трошка за период од 2. марта до 29. маја.

Упркос томе, в.д. директора приједорског вртића објавила је да родитељи програм финансирају, а не суфинансирају, и да су обавезни да плаћају 40 КМ мјесечно, а не само за 15 радних дана у фебруару односно разлику у односу на период који финасира Министарство.

За основне школе ресорно министарство, такође, осигурава средства за бруто обавезе за васпитно-образовне раднике, а дидактички материјал обезбјеђује организација "Помозимо дјеци" /Саве тхе Цхилдрен/.

За припремни програм за предшколце Министарство просвјете и културе Републике Српске је у претходне четири године издвојило укупно 860.000 марака.

У буџету града Приједора за 2015. годину за рад Дјечијег вртића „Радост" планирано је 1.723.920.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана