Препуним теглицама јагода зарађују за море

Милијана Латиновић
Препуним теглицама јагода зарађују за море

Бањалука - Десетак дјевојчица и дјечака свако вече на путу према Челинцу из правца Бањалуке, у Зеленом виру продају шумске јагоде и зарађују за џепарац, а раме уз раме са њима стоји и један двадесетшестогодишњак чије препуне теглице мирисних и укусних плодова маме сладокусце.

Младић Богдан Бургић из мјеста Штрбе код Челинца каже да му је његова импровизована тезга једини извор прихода.

Завршио је, додаје, основну школу, али није успио да се запосли па за џепарац зарађује тако што продаје сезонско воће.

- За неколико дана, када прођу шумске јагоде, теглице ћу пунити малинама и купинама и тако све до краја љета. Цијена једне тегле шумских јагода је 10 марака, а да бих је напунио треба ми око сат. Купаца има доста, дневно продам и по неколико теглица - прича Богдан док услужује муштерију која је застала поред његове тезге да пазари јагоде.

Јагоде, којих, како каже, ове године има у изобиљу, бере у шуми недалеко од куће.

Ни зарасле шумске стазе, врућина, киша или гмизавци који вребају из траве за њега нису препрека да сваки дан пролазницима понуди свјеже убране јагоде, које бициклом довози из села до своје тезге.

Свега неколико метара од Богдана, на другој страни улице, шумске јагоде продају и двије сестре, ученице основне школе.

Скривајући поглед од објектива фотоапарата стидљиво причају да јагоде продају да би сакупиле новац за љетовање. На малом дрвеном столу испред њих шест теглица са сочним плодовима мами пролазнике.

- Чим дођемо из школе и напишемо домаће задатке идемо са другарима у шуму да беремо јагоде. Дневно зарадимо и до 50 марака. Таман док сезона прође имаћемо довољно новца за неколико дана на мору - казале су ове дјевојчице, не желећи да им наводимо имена.

Иако на тој дионици пута уз Врбању у предвечерје сваког дана шумске јагоде продаје неколико дјевојчица и дјечака, са осмијехом на лицу кажу да једни друге не доживљавају као конкуренцију, чак заједно одлазе у шуму да беру воће.

Без обзира на то што су многи међу њима још дјеца, њихова племенитост и жеља да сами зараде џепарац примјер су много старијим од њих.

Бакшиш

Продавци шумских јагода у Зеленом виру кажу да су им најдраже муштерије странци.

- Странци увијек купе двије, три тегле шумских јагода. Често се деси да траже и више него што имам на тезги и обавезно оставе бакшиш - казао је Богдан Бургић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана