Представљени традиционални херцеговачки производи

Срна
Представљени традиционални херцеговачки производи

ТРЕБИЊЕ - У Требињу је данас организован сајам домаћих производа на коме се представило 14 излагача из Херцеговине да би промовисали традиционалне домаће производе.

Данијела Салатић, менаџер пољопривредног кластера Стара Херцеговина, чије чланице су изложиле производе, рекла је да су њихови производи махом произведени на традиционалан начин.

- Све оно што је херцеговачко и произведено у Херцеговини је сигурно без премца - истакла је Салатићева.

Она је додала да је ова организација у сарадњи са ресорним Министарством и организацијом ИФАД до сад имплементирала више од 2,5 милиона КМ средстава у пољопривреди.

Александар Средановић, један од излагача, рекао је да има фарму препелица, а бави се и пчеларством, производњом џемова, ликера и сокова од рибизле и вишње.

- Тренутно сам задовољан овим послом, може се извући нека просјечна плата, али треба стално да се ради - рекао је Средановић новинарима.

Замјеник градоначелника Слађана Скочајић рекла је новинарима да град Требиње у стратегији развоја има и пољопривреду, а додала је и да се ради на измјенама закона да се субвенције посебно регулишу за подручје Херцеговине, гдје су посједи мањи.

- Мислим да је то од посебне важности - истакла је Скочајићева.

Она је позвала све произвођаче да не раде појединачно, већ да се удружују, јер тако могу много више постићи.

"Закон о задругама је један од закона који сигурно даје прилику произвођачима да интезивније наступе на тржишту и да наша пољопривреда буде тржишна, чему сви тежимо у Херцеговини", навела је Скочајићева.

Сајам домаћих и традиционалних производа у Требињу организовали су Асоцијација за економски развој "РЕДАХ" из Мостара и Удружење грађана "Центар за развој Херцеговине" у сарадњи са Градом Требињем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана