Политичка криза заледила милионе у Агроиндустријској зони у Новој Тополи

Милан Вујић
Политичка криза заледила милионе у Агроиндустријској зони у Новој Тополи

Градишка - Домаћи и страни инвеститори спремни су да покрену милионске инвестиције у Градишци, али су пројекти мјесецима залеђени и чекају расплет политичке кризе у овој општини.

 

Криза је настала након што је у градишком парламенту формирана нова већина, чиме је начелник општине Зоран Латиновић остао без подршке Скупштине. Нова већина смијенила је скупштинско руководство, начелнике општинских одјељења и челнике предузећа и установа чији је оснивач општина. Због одбијања примопредаје дужности и неприхватања тих одлука оне ће добити судски епилог, на који ће бити потрошено додатно вријеме, а цех ће и даље плаћати становници Градишке.

Одлуке о продаји грађевинског земљишта и измјена регулационих планова на чекању су због неодржавања сједница парламента. То многим инвеститорима задаје главобољу, јер не могу да започну пројекте, упркос томе што је грађевинска сезона давно почела.

У Агроиндустријској зони у Новој Тополи са 15 инвеститора су уговорене инвестиције, чија вриједност прелази 46 милиона марака и гарантује запошљавање око 600 радника. Међутим, нови инвеститори тешко да ће моћи ући на своје парцеле, док не буду донесене неопходне скупштинске одлуке, које су услов за почетак радова.

Први човјек СНСД-а у Градишци Зоран Аџић каже да се општинско руководство неозбиљно опходи према инвеститорима. Он се плаши да ће због такве политике доћи до тога да привредници подигну објекте, а да инфраструктура не буде изграђена.

- Влада и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС желе и даље да инвестирају у Агроиндустријску зону у Новој Тополи. Међутим, у посљедње двије године у буџету општине није била предвиђена ни марка за градњу комуналне инфраструктуре у зони - истакао је Аџић.

Он је навео да неодржавање редовних сједница Скупштине већ пети мјесец има велике посљедице на привреду.

- Инвеститори не могу да чекају да се начелник смилује и омогући функционисање општине. Поједина градишка предузећа која хоће да граде објекте не могу то да учине док не буду донесене скупштинске одлуке. Имамо и заинтересованог инвеститора који жели да у Агроиндустријској зони купи 50.000 квадратних метара површине и изгради објекат за прераду пластике, али је то стопирано - нагласио је Аџић.

Начелник Одјељења за привреду и пољопривреду Љубимко Чакаљ тврди да се упркос политичкој кризи труде да задрже потенцијалне инвеститоре.

- У Агроиндустријској зони се увелико ради, у току је градња канализације и дренажа пута, за шта је из буџета општине издвојено 240.000 марака. У плану је да 15 инвеститора запосли 600 радника. У Агроиндустријску зону жели да улаже још шест инвеститора, претежно Италијана. Заинтересована је и једна мађарска фирма, која планира да изгради фабрику и салон бицикла - истакао је Чакаљ, који се нада да ће ускоро бити превазиђени неспоразуми двије сукобљене стране у локалном парламенту с циљем развоја и запошљавања.

Нову скупштинску већину у Градишци формирали су СНСД, ДНС, четири самостална одборника, који су напустили СДС, те један одборник Народне странке “Радом за бољитак”. У другом блоку су СДС, ПДП, НС и СП.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана