Поклоњени камион Ватрогасном друштву Котор Варош није регистрован већ четири и по мјесеца

Маријана Миљић
Поклоњени камион Ватрогасном друштву Котор Варош није регистрован већ четири и по мјесеца

Котор Варош, Бањалука - Ватрогасно друштво у Котор Варошу ни након четири и по мјесеца није регистровало камион који које им је поклонила Градска управа Бањалука да би им помогла да подигну спремност за борбу са ватреном стихијом.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић је 17. октобра прошле године уручио кључеве донираних ватрогасних возила начелницима општина Котор Варош, Челинац, Љубиње, Дрвар и Босанко Грахова, у којима су ватрогасци кубурили са старим и често неисправним возилима. У свим општинама осим у Котор Варошу возила су одмах прошла технички преглед и потом регистрована и стављена у службу.

Немар которварошког Ватрогасног друштва тиме је већи када се зна да имају само један ватрогасни камион, који је због старости често био у квару, због чега су се и обратили молбом бањалучком градоначелнику да им донира једно од возила које су спремили за отпис. Проблем са старим возним парком испливао је прошлог љета, када је избио пожар на напуштеној градској депонији и захватио хиљаде кубика смећа. Док се комплетан град и приградско подручје гушило у диму, камион Ватрогасног друштва Котор Варош био је покварен, па су упомоћ притекле колеге из Бањалуке и Челинца.

Старјешина Ватрогасног друштва Котор Варош Недељко Сакан прво је тврдио да је камион који су добили од Бањалуке регистрован. На питање да ли је возило претходних дана саобраћало улицама Котор Вароша са пробним таблицама, Сакан је рекао "хвала, до виђења" и прекинуо везу.

Шеф Одсјека за послове цивилне заштите и професионалне територијалне ватрогасне јединице у Бањалуци Младен Ћућун рекао је да је изненађен што камион дониран Котор Варошу још није регистрован.

- Ми смо право располагања и власништва над возилима пренијели на ватрогасну јединицу, односно општину. Возила морају бити регистрована, јер у супротном не могу учествовати у саобраћају и интервенцијама. Регистрација возила је око 300, а технички преглед око 50 марака. Дакле, ријеч је о симболичној суми новца коју свако може обезбиједити. Овдје је ријеч о немару - казао је Ђућун.

У осталим општинама којима су донирани камиони рекли су да су их одмах регистровали и спремили за интервенције.

- Одмах смо регистровали и додатно опремили возило. На срећу, до сада нам није било потребно - казао је начелник Челинца Момчило Зељковић.

Замјеник начелника Љубиња Марко Гордић такође је потврдио да је донирано возило спремно за интервенције. Иста ситуација је и у Дрвару и Босанском Грахову, гдје су возила већ коришћена за гашење пожара и снабдијевање становништва водом.

- Донација из Бањалуке пуно нам је значила, с обзиром на то да нисмо у могућности да издвојимо новац за куповину возила - казао је начелник Дрвара Горан Броћета.

У Босанском Грахову наводе да су возило одмах регистровали, јер им је било пријеко потребно.

- Већ смо га користили за снабдијевање становништва и гашење пожара - казао је начелник Босанског Грахова Душко Радун и још једном захвалио Бањалуци на помоћи.

Проблем за проблемом

Ватрогасно друштво у Котор Варошу претходних мјесеци потресао је низ афера. Група ватрогасаца је против старјешине поднијела кривичну пријаву, у којој су навели низ примјера злоупотреба и наношења штете Ватрогасном друштву, укључујући и незакониту продају ватрогасног камиона. Полиција је након тога поднијела два извјештаја тужилаштву против Недељка Сакана.

Он је у међувремену подијелио отказе тројици ватрогасаца који су га пријавили, а они су узвратили контратужбом, која је још у процедури.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана