Подстицаји натјерали газде да пријаве имања

Данијела Стоканић
Подстицаји натјерали газде да пријаве имања

Бањалука - Подстицаји за произведено млијеко, воће и поврће, као и подјела регресираног дизел горива подстакли су ратаре да региструју своја имања, па је ове године пријављено готово 5.000 газдинства више него лани.

Имајући у виду да рок за регистрацију газдинстава, која се обавља у канцеларијама Агенције за посредничке, информатичке и финансијске услуге (АПИФ) широм РС, истиче 15. маја, тај број би могао бити још већи.

- Само регистрована пољопривредна газдинства могу остварити право на подстицаје, односно премије за млијеко, произведено воће и поврће, на регресирано дизел гориво и друге погодности - истакли су у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС.

Додали су да је ове године повећан број некомерцијалних имања и то са 25.564 на 30.492, док је комерцијалних газдинстава за 237 мање него лани.

- Највише регистрованих газдинстава је на подручју града Бијељине, односно Семберије - казали су у Министарству.

Упис у регистар пољопривредних газдинстава је добровољан и бесплатан. У регистар се уносе подаци о газдинству, носиоцу и члановима, правном основу и начину коришћења земљишта, врстама пољопривредних култура и површинама.

Уписом се аутоматски додјељује број (БПГ), а газдинство добија право на подношење захтјева Агенцији за аграрна плаћања за коришћење подстицаја за развој пољопривреде.

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић истиче да је интересовање за регистрацију имања повећано, јер су пољопривредници у тешкој ситуацији и једини излаз виде у субвенцијама Министарства.

- Било каква помоћ је добродошла, као што је регресирано гориво, субвенције за пшеницу и други подстицаји - рекао је Маринковић.

Додао је да се све више ратара у условима нелојалне конкуренције и тешких услова за рад све чешће опредјељује за регистрацију газдинства.

- С друге стране, због недостатка посла све више младих људи одлучује да се бави пољопривредом, како би на тај начин остварили право на социјално и здравствено осигурање - казао је Маринковић.

Према ријечима предсједника Удружења пољопривредника "Села Семберије" Саве Бакајлића, велики број пољопривредника ради на црно, јер комерцијална газдинства имају веће намете од некомерцијалних, док је висина премија иста.

- Раније је у Семберији било више од 12.000 регистрованих пољопривредних имања, али због подјеле на комерцијална и некомерцијална газдинства много ратара одустаје од тога - рекао је Бакајлић, истичући да је на овом подручју тренутно око 8.000 регистрованих газдинстава.

Правилник

Пољопривредници су Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС упутили приједлоге за измјену овогодишњег Правилника о подстицајима и чекају одговор надлежних. Послије тога планирају да затраже састанак са предсједником РС Милорадом Додиком.

- Упутили смо веома конструктивне приједлоге који фаворизују примарну производњу, за коју сматрамо да је најугроженија - рекао је Стојан Маринковић и додао да су од надлежних затражили да се новац за регресирано гориво не исплаћује из аграрног буџета, а да се средства намијењена за гориво преусмјере у примарну производњу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана