Планинари на меморијалном походу у знак сјећања на Миленка Недића

Срна
Планинари на меморијалном походу у знак сјећања на Миленка Недића

Зворник - Планинари из Републике Српске и Србије учествовали су данас на меморијалном походу од Малог Зворника до излетишта Радакове воде поводом двије године од смрти Миленка Недића, једног од најпознатијих планинара са зворничког подручја.

Стазом дугом више од седам километара прошло је више од 120 планинара и љубитеља природе из Зворника, Малог Зворника, Власенице, Бијељине, Лознице, Вршца, Новог Сада и Београда.


Меморијални поход орханизовало је Планинарско друштво "Младост" из Зворника, које је 1979. године основао Милан Недић.

Недић се скоро четири десеније бавио планинарењем, освајајући највише планинске врхове у бившој Југославији и на Балкану. Био је један од ријетких планинара који се попео на "кров" Арарата, Елбруса и Мон Блана.

Предсједник Планинарског друштва "Младост" Перо Бајић напоменуо је да је захваљујући Недићу обновљен планинарски дом Радакове воде, те да у његову част другу годину организују меморијални поход прве недјеље у новембру.

Предсједник Планинарског друштва "Победа" из Београда Владимир Матковић рекао је да је на меморијални поход стигло више од 40 људи из Београда, те да то говори о величини Недићевог лика и дјела.

Матковић се нада да ће овај меморијални поход ући у календар традиционалних акција Планинарског савеза Србије.

Миленков млађи брат Миливоје прошле године је у непосредној близини планинарског дома код Радакове воде изнад Малог Зворника подигао спомен-чесму.

"За породицу Недић почетак новембра је тужан, јер је 6. новембра 1992. године на Глођанском брду код Зворника у нападу муслиманских снага нестао млађи брат Миладин, чије тијело још није пронађено", напоменуо је Миливоје Недић.

Он је истакао да је породица Недић у црквеном дворишту у Каракају подигла спомен-чесму као задужбину Миладину Недићу и свим његовим саборцима из Зворничке бригаде Војске Републике Српске, који су изгубили животе у протеклом рату.

Орагнизацију овог меморијалног похода планинара, у знак сјећања на Миленка Недића, који је радио у Фабрици глинице "Бирач", помогла је компанија "Алумина" из Зворника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана