Отровне материје пливају ријеком

Милијана Латиновић
Отровне материје пливају ријеком

Петрово - Мјештани локалних заједница у сливу Спрече још се нису опоравили од еколошке катастрофе која је прије мјесец уништила живот у ријеци, а њеним коритом поново пливају отровне материје које је прије два дана испустила лукавичка коксара.

Након што је у фабрици “Шишеџам сода Лукавац” крајем априла пукао насип, из одлагалишта талога “бијело море” исцурила је већа количина течности која је изазвала загађење земљишта, ријеке Спрече и помор рибе. Отровне материје у сриједу су поново испуштене у Спречу, овај пут, како тврде у Спортском риболовном савезу ФБиХ, из “Глобал испат коксне индустрије Лукавац” (ГИКИЛ). Масна мрља низводно од Лукавца кренула је према Петрову, Грачаници, Добој Истоку и Добоју.

Након пријаве грачаничких рибара, на терен су изашли федерални водни инспектори који су узели узорке воде.

- Чекамо прелиминарне резултате узетих узорака. Око ријеке се шири несношљив смрад, а има и отроване рибе. Ово је опасније од “бијелог мора” и за ово неко мора да одговара - рекао је секретар Спортско- риболовног друштва “Дријенча” из Грачанице Осман Хоџић.

Да ново загађење ријеке значи наставак еколошке катастрофе потврђује и потпредсједник Спортско- риболовног друштва “Босна” Добој Дарко Митровић.

- Још нису завршене све анализе узорака који су узети из ријеке након прошлог загађења. Оно што смо добили потврдило је наше сумње. Након прошлог загађења, пронађени су трагови тешких метала у води, а Пх вриједност недалеко од ушћа Спрече била је скоро дупло виша од дозвољене - рекао је Митровић и додао да у Спречи, некада рибом најбогатијој ријеци у Европи, нема више живота.

У Служби цивилне заштите општине Петрово кажу да су за ново загађење Спрече, која је жила куцавица овог краја, сазнали из медија.

- Нико нас званично није обавијестио да су поново отровне материје доспјеле у ријеку. Пратимо ситуацију на терену, мрља још није дошла до наше општине - рекао је Драган Петковић из Цивилне заштите Петрово.

У установи “Воде Српске” кажу да мрља још није доспјела на територију Српске те да прате ситуацију.

- Пратимо ситуацију на терену и чекамо да видимо шта ће се десити. Што се тиче претходног загађења, ситуација се стабилизовала и квалитет воде у водотоку је у границама нормале - рекао је портпарол “Вода Српске” Саша Мирић.

Тужба

Дарко Митровић истиче да је ново загађење разлог више да спортско-риболовачка друштва из општина у сливу Спрече, како у Српској, тако и у ФБиХ, туже одговорне за загађење ријеке.

- Чим прикупимо неопходну документацију и добијемо све податке о загађењу, тужићемо све оне који су допринијели да се живот у Спречи угаси - рекао је Митровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана