Осуђеници чисте улице умјесто одласка у затвор

Ц. М.
Осуђеници чисте улице умјесто одласка у затвор

Брчко - Друштвено користан рад постаје све чешћа замјена за затворску казну у Брчко дистрикту, гдје је та могућност осуђеницима дата прије нешто више од годину.

У Правосудној комисији Брчко дистрикта кажу да је на друштвено користан рад осуђено 11 особа, које су процесуиране због фалсификовања исправа и овјеравања лажних података. Умјесто под будним оком затворских чувара, они су под командом пословођа у предузећу “Комунално Брчко”. У овом предузећу су истакли да су веома задовољни радом осуђеника.

- Осам их је одрадило казну, један осуђеник се тренутно налази на извршењу, док два лица чекају правоснажну пресуду - наводе у Правосудној комисији.

Према њиховим ријечима, циљ је да осуђеник не буде искључен из друштва и да радом развије свијест о штетности кривичних дјела и одговорности за њих.

- Примјеном ове кривичне санкције уштеђен је и новац у буџету, јер су трошкови троструко нижи у односу на плаћање смјештаја осуђеника у затвор - истичу у комисији, наводећи да на друштвено користан рад може бити упућена особа којој је суд одредио казну затвора до годину, а да рад за опште добро на слободи може трајати најмање десет, а највише 90 радних дана.

Адвокат Мирко Дабић каже да у РС није било изрицања оваквих казни, али сматра да је рад за опште добро бољи од новчане казне.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана