Остварење ђачких жеља пуни србачке учионице

Дејан Јовичић
Остварење ђачких жеља пуни србачке учионице

СРБАЦ - Све већи број свршених основаца одлучује се да се упише у неку од средњих школа у Српцу, што је резултат побољшаних услова одвијања наставе и уважавања потреба и жеља средњошколаца у процесу креирања уписне политике.

Одборници су на децембарској сједници Скупштине општине Србац прихватили приједлог Центра средњих школа “Петар Кочић” из Српца да у први разред школске 2024/25. године буде уписано 120 ученика распоређених у шест одјељења.

Директор средњошколског центра Миленко Живанић рекао је да је у плану формирање два одјељења гимназије, општег и друштвено-језичког смјера, по једно одјељење техничара ЦНЦ технологија и фризера и комбиновано одјељење инсталатера и бравара-заваривача те царинских и економских техничара.

- Приликом израде приједлога руководили смо се податком о броју од 157 ученика који завршавају девети разред. Ранијих година мали проценат свршених основаца уписивао се у нашу школу. Примјера ради двијехиљадедвадесетих је било свега 61 одсто, наредне године 62, а прошле 68 одсто. Очекујемо да ће тај број наредне године достићи више од 70 одсто. Из ове школске године излази нам пет одјељења и ако у наредној упишемо шест, то би био изузетан успјех - рекао је Живанић.

У овој школској години наставу похађа 307 ученика распоређених у 16 одјељења који се образују за 11 образовних профила. О приједлогу занимања која се нуде у наредној школској години спроведена је анкета међу ученицима који завршавају три централне основне школе и 68,5 одсто се изјаснило да ће наставити школовање у Српцу, а 31,5 одсто да неће.

- Од 40 ученика који се неће уписати у средњу школу у Српцу њих 25 планира да школовање настави у Бањалуци, 11 у Градишци, двоје у Дервенти, једно у Прњавору и једно у иностранству. На које занимање жели да упише није навело њих 25, док је шесторо изразило жељу за електрошколом, петоро медицинском, док двоје жели да се обучава за графичког техничара, а двоје за аутомеханичара - рекао је Живанић.

Према његовим ријечима, резултати анкете су показали да нема доминантног занимања на које би се уписало десет или више ученика, што би водило ка увођењу тог занимања и у србачком средњошколском центру.

Предсједник Скупштине општине Србац Милош Будић сматра да је недавна обнова средње школе у Српцу навела велики број ђака да остане у родном граду.

- Обновљена је столарија, учионице, кров и осавремењен процес рада, што је било пресудно у избору многих ученика да се упишу на неко од занимања у нашој школи која има велику репутацију јер је изњедрила огроман број академских радника у протеклим деценијама - истакао је Будић.

Међутим самостални одборник Данко Драгојевић каже да ће отварање средњошколског центра у Лакташима, који ће бити један од најмодернијих у региону, одвући велики број србачких ученика, што би могло угрозити постојање средње школе у Српцу.

- Већ сада постоји интересовање будућих средњошколаца за школу у Лакташима која би требало да почне да ради 2025. године. Предлажем да у договору са ресорним министарством буде омогућено школовање у Српцу за неко специфично занимање за којим постоји потреба на тржишту рада, да бисмо и ми привукли ученике из других локалних заједница. Самим тим бисмо одржали планиран број уписаних ђака и омогућили опстанак нашег средњошколског центра - рекао је Драгојевић.

Практична настава

Центар средњих школа “Петар Кочић” Србац прошао је пројекат за опремање радионица практичне наставе у вриједности од 405.060 евра преко Регионалног челенџ фонда, односно њемачког Савезног министарства за економску сарадњу и развој. Одобрена су средства у износу 368.200 евра, а самофинансирање износи 36.860 евра. Реализација пројекта је планирана у наредне три године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана