Осликавање галерија на каналу Дашница у Бијељини: Занимљивија шетња уз мурале и цитате

Љиљана Алексић
Осликавање галерија на каналу Дашница у Бијељини: Занимљивија шетња уз мурале и цитате

БИЈЕЉИНА - Да би шетња поред канала Дашница Бијељинцима, али и свим осталим посјетиоцима Семберије, била што занимљивија Градска управа одлучила је да галерије дуж шеталишта украси муралима и цитатима знаменитих личности.

У Градској управи кажу да су на ову идеју дошли уз помоћ суграђана, који су у анкети изразили жељу да на новом мјесту за шетњу и рекреацију буду унесене боје путем осликавања мурала.

- Од 1.500 Сембераца који су имали могућност да бирају изглед галерија највећи број њих изразио је жељу да буду украшени муралима, цитатима и изрекама - истакла је шеф градског Одсјека за локални економски развој и европске интеграције Анкица Тодоровић. Како је нагласила, предвиђено је да ови радови буду завршени до краја мјесеца.

- Биће осликано 27 галерија на каналу, као и један зид код Јавне установе “Воде Српске”. Ту ће бити натпис “Бијељина”, који је идеалан За селфије и сликања, јер у граду и немамо неко мјесто за такве намјене. Све је то у сврху промоције Бијељине - каже Тодоровићева.

Према њеним ријечима, ова идеја има дугорочнији циљ.

- Моћи ћемо да оне који нам дођу у посјету одведемо код канала Дашница и да им испричамо причу о настанку и значају сваког мурала - рекла је Тодоровићева.

За осликавање је задужен умјетник из Добоја Дени Божић, чији мурали и поруке уљепшавају скоро све веће градове у Српској и БиХ.

- С обзиром на то да је ријеч о великим форматима и да се ради напољу, посао је напоран. Радио сам цитате познатих писаца од Меше Селимовића до Иве Андрића, патријарха Павла, Ђорђа Балашевића, али и других - каже Божић.

У завршној фази је и осликавање мурала на кући прве бијељинске пјесникиње Магдалене Николић Живановић. На руинираној Магиној кући сада се налази портрет некадашње власнице и њене највеће љубави.

- У Бијељини сам чуо за њену љубавну причу са чувеним Јованом Дучићем. На своју иницијативу сам желио да осликам њих двоје, као успомену граду на њихову причу - рекао је Божић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана