Неосвијетљени трактори опасност на путу

Дејан Јовичић
Неосвијетљени трактори опасност на путу

Србац - Посљедице саобраћајних несрећа у којима учествују трактористи су веома тешке и често страдају други учесници у саобраћају, због чега је важно да трактори и друге пољопривредне машине буду технички исправни и освијетљени у ноћним условима вожње.

Истакнуто је то јуче у Српцу гдје је озваничен почетак превентивне кампање "Освјетлај образ домаћине! Означи трактор жутим ротационим свјетлом" која ће трајати до 10. априла у цијелој Републици Српској.

Предавању о безбједнијем управљању и сигурнијем превозу лица и терета присуствовало је око 30 возача трактора из цијеле србачке општине.

- Веома је важно да трактор буде технички исправан и добро освијетљен у ноћним условима вожње. Због тога је Министарство саобраћаја и веза РС у сарадњи са другим стручним институцијама обезбиједило бесплатне техничке прегледе трактора у свим општинама у Српској. Распоред смо путем Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде доставили свим удружењима пољопривредника и надамо се што већем одзиву - рекао је директор Агенције за безбједност саобраћаја РС Милија Радовић.

Генерални секретар Ауто-мото савеза РС Ранко Бабић рекао је да је општина Србац изабрана за почетак кампање јер је ово изразито пољопривредни крај у којем велики број трактора учествује у саобраћају.

- Подијелили смо им жута ротациона свјетла, свјетлоодбојне траке за боље уочавање трактора и приколица по ноћи и саобраћајно-превентивни материјал како би се правилно понашали у саобраћају и омогућили другим возилима да их на вријеме уоче и тако избјегну саобраћајне незгоде - рекао је Бабић.

Пољопривредник Драган Ковачевић из Повелича рекао је да је ова активност за похвалу јер многи возачи свакодневно угрожавају друге учеснике у саобраћају.

- Сви ми носимо разне прикључке на тракторима, неко мање а неко веће, и уколико не посједујемо сигнализацију доводимо путничка и друга возила у опасност. Нико не може имати оправдање за непосједовање ротационог свјетла и друге сигнализације на трактору и то је одраз саобраћајне некултуре - рекао је Ковачевић.

Кампању Ауто-мото савеза Републике Српске и Агенције за безбједност саобраћаја, подржали су Министарство саобраћаја и веза, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, Министарство унутрашњих послова и локалне заједнице.

Посљедице несрећа

Милија Радовић је рекао да је 2015. године у Републици Српској смртно страдало пет возача трактора, а у 2016. години су била три оваква случаја, док је прошле године била једна саобраћајна незгода са смртним посљедицама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана