Најстарија школа у Дервенти остаје закључана

Милијана Латиновић
Најстарија школа у Дервенти остаје закључана

БАЊАЛУКА, ДЕРВЕНТА - У школама широм Српске спремају се за почетак нове школске године и повратак на часове који ће трајати 45 минута, једино у дервентској ОШ “Никола Тесла”, која је оштећена у земљотресу, звоно неће означити почетак наставе, а ђаци ће нове лекције савладавати у просторијама других образовних установа на подручју града.

 

У Министарству просвјете и културе РС потврдили су да ће настава у најмлађем граду Српске за основце из најстарије основне школе бити организована онако како је то било и у другом полугодишту школске 2020/2021. године.

- Наставни процес ће се одвијати у просторијама Средњошколског центра “Михајло Пупин”, Стручне и техничке школе, ОШ “19. април” и Центра за дјецу и омладину са сметњама у развоју “Будућност” у Дервенти - навели су у ресорном министарству.

Из ОШ “Никола Тесла” обавијестили су родитеље да ће ученици од другог до деветог разреда користити учионице у Средњошколском центру од 14.10 часова, специјално одјељење у Центру за дјецу и омладину са сметњама у развоју “Будућност” од осам до пет часова, а у подручним одјељењима настава ће почињати у 8.05 часова. Навели су и да ће пријем првачића бити одржан у школском дворишту ОШ “19. април” од десет часова. У школи су јуче навели да очекују долазак стручних лица из Института за грађевинарство, грађевинске материјале и неметале из Тузле ради испитивања статике објекта.

- Након њиховог прегледа и достављеног мишљења, обавијестићемо родитеље и ширу јавност о даљем развоју ситуације у вези са објектом наше школе, путем друштвених мрежа и посредством одјељенских старјешина - саопштено је из школе.

Родитељи не крију разочарење што девет мјесеци након земљотреса у којем је ова школа оштећена није урађено ништа и што због свега највише испаштају дјеца.

Отац дјевојчице која ће у септембру кренути у други разред Дејан Бијелић рекао је за “Глас Српске” да се група родитеља спонтано окупила у понедјељак увече испред школе из револта јер је толико времена прошло, а  ништа није урађено. Истакао је да ће доћи у ситуацију да дјецу од септембра не виђају због начина организовања наставе и радног времена.

- Дјеца би требала на наставу у послијеподневним и вечерњим часовима. Сматрамо да је ту под упитником и њихово образовање, слободно вријеме и све остало. Покренућемо иницијативу да то буде ријешено. Не питамо ко је одговоран и зашто, само желимо да се то ријеши - казао је Бијелић, нагласивши да су наведеним начином организовања наставе оптерећени и наставници, те да све то утиче на квалитет наставе. Допис ће, како је рекао, упутити свима, од градоначелника, преко ресорног министарства, до предсједнице Републике. Бијелић је додао да наставу у ОШ “Никола Тесла” похађа 840 ђака.

- Осакаћени смо за школовање наше дјеце - упозорио је Бијелић.

За редован почетак наставе 1. септембра спремни су у свим школама на подручју Мркоњић Града, у шта се јуче увјерила и министарка просвјете и културе Наталија Тривић. Она је нагласила да је, без обзира на нове технологије, неизоставан контакт између наставника и ученика и између самих ученика.

- Важно је да покушамо да се максимално обави имунизација у свим локалним заједницама, а што се тиче образовног система, имаћемо до 1. септембра око 42 одсто вакцинисаних од 17.000 укупно запослених у образовању - навела је Тривићева. Нагласила је да су наставници спремни за сваки облик организације наставе, те да су и ученици савладали вјештине које треба да користе приликом наставе на даљину, за шта се нада да се неће десити.

Резервни план

Директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић рекао је да имају резервни план ако дође до погоршања епидемиолошке ситуације.

- Уколико буде неопходно, поново ћемо на ТВ-у снимати наставу, али вјерујемо да до тога неће доћи. Социјализација и дружење ученика и наставника током часова су најбољи вид наставе и он је незамјењив - истакао је Дамјановић. Додао је да је у току нови наставни план који се реализује у два корака и нагласио да средњошколце очекује 14 нових уџбеника, углавном за стручне предмете.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана