Модрича: Не заборавити светковине мјеста из којих су протјерани

Срна
Модрича: Не заборавити светковине мјеста из којих су протјерани

Модрича - У Мјесној заједници /МЗ/ Модрича Пет први пут је обиљежен Дан и крсна слава тог избјегличког насеља, са жељом мјештана да не буду заборављене светковине које су обиљежавали у мјестима одакле су протјерани током протеклог рата.

Свештеници цркве у МЗ Модрича Пет Никола и Недељко Горановић истакли су да је крсна слава насеља посвећена Светом Василију Острошком.

Предсједник МЗ Тибор Јовичић рекао је синоћ да је жеља мјештана да се уједине око Дана и славе насеља.

Јовичић је подсјетио да су мјештани, уз подршку општине и Владе Републике Српске и Српске православне цркве, изградили просторије мјесне заједнице, зграду петоразредне основне школе, спортске полигоне, путну, електро, канализациону и водоводну инфраструктуру и мјесну цркву.

“На реду је асфалтирање улица у насељу, насталом након рата, које данас има 600 домаћинстава са око 1.200 становника”, навео је Јовичић.

Начелник Модриче Младен Крекић рекао је да је локална управа пружила велику подршку у изградњи насеља и кућа људима избјеглим из више од 30 општина бивше Југославије и обећао да ће бити настављена улагања у развој овог насеља.

“Дивим се упорности становника МЗ Модрича Пет у изградњи домова и насеља и њиховом чувању традиције, вјере и културе коју су донијели са собом у Модричу”, истакао је Крекић.

Улицама насеља Модрича Пет јуче су први пут пронесене литије, а синоћ је, у присуству великог броја мјештана и општинског руководства ломљен славски колач и изведен културно-забавни програм у коме су учествовала дјеца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана