Међународни дан бабица: Хиљаде беба дочекале осмијехом

Милијана Латиновић
Међународни дан бабица: Хиљаде беба дочекале осмијехом

Бањалука - Жеља да помогнем породиљи да на свијет донесе здраво дијете јача је од страха, а многе дјевојчице које често сретнем носе моје име. Био је то мали знак захвалности њихових мајки за помоћ приликом порода, иако сам ја само, с много љубави, обављала свој посао.

Овим ријечима је причу о раду у породилишту и професији бабице за "Глас Српске" почела главна сестра на одјељењу гинекологије у болници у Источном Сарајеву Борјана Петровић поводом Међународног дана бабица који је обиљежен јуче. Током свог радног искуства породила је хиљаде жена, а страха није било ни током првог порода.

- Никад се нисам плашила, сигурна сам у своје руке, а љубав према дјеци води ме кроз посао - рекла је Петровићева.

На самом почетку каријере порађала је жене, а касније њихове кћерке, које је некад, као тек рођене бебе дочекала на своје руке. У двије деценије рада сабрала је мноштво лијепих успомена, а једна од њих остала јој је у посебном сјећању.

- Порађали смо жену из Кине. Она је знала само пар ријечи нашег језика, а ми ни слово кинеског. Родила је близанце, а све вријеме је мислила да носи једну бебу. Изненађење и наше и њено било је огромно. Иако се нисмо могли споразумјети, све је прошло у најбољем реду - казала је она.

Најљепше успомене из порођајне сале носи и медицинска сестра, бабица Петра Радонић из болнице "Свети апостол Лука" у Добоју. Она ће ускоро напунити 40 година радног стажа, а готово цијели тај период провела је у породилишту.

- Увијек се радо сјетим када сам као млада сестра и сама била трудница и радила готово до посљедњег дана. Колегиница с којом сам била у смјени је такође била у поодмаклој трудноћи, а у сали жена коју треба да породимо. Вјерујте, ту се није знало ко кога порађа - кроз смијех каже Радонићева.

Додаје да је бити мајка и родити дијете природним путем најљепше што жена може доживјети, а бол се брзо заборави.

У Универзитетском клиничком центру РС (УКЦ РС) од почетка ове године љекари и бабице помогли су да на свијет дођу 1.084 бебе, а за само једну ноћ рођене су њих 23.

- Бабице доносе срећу у многе породице и измаме осмијех на лицама родитеља када им саопште радосне вијести. Срећа је огромна, без обзира на то да ли се рађају кћерке или синови - казала је надзорна сестра Порођајног одјељења са пуерперијумом и неонатологијом на УКЦ РС Сандра Радетић.

Истиче да је за 18 година од када ради у породилишту породила многе жене, а врло често на улици је поздрављају дјеца која су први пут заплакала на њеним рукама.

Министар здравља и социјалне заштите РС Драган Богданић честитао је јуче медицинским сестрама, акушеркама њихов дан истичући да оне обављају тежак, али најхуманији посао.

Царски рез

Бабица Петра Радонић каже да није строги противник порода царским резом када за то не постоје медицинске индикације, јер свака жена има право избора, али сматра да је порођај природним путем ипак најбољи.

- Током природног порода ствара се посебна веза између мајке и бебе, а жена је здрава већ након седам дана - рекла је Петровићева.

Број рођених у 2015. години

9.357 дјеце

4.842 дјечака

4.515 дјевојчица

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана