Маслиново уље шанса за нови херцеговачки бренд

Милош Васиљевић
Маслиново уље шанса за нови херцеговачки бренд

ТРЕБИЊЕ - Медитеранска клима у Требињу погодно је станиште за више од 5.000 стабала маслине, колико је до сада засађено на крајњем југу Српске, па маслиново уље претендује да постане нови херцеговачки бренд.

Прве маслине прије двије деценије у Требиње је донио владика Атанасије из Грчке, а посљедњих година ова медитеранска култура доживјела је експанзију, па се из године у годину засади повећавају.

Доминирају сорте из  Италије, а ту су и оне из Грчке и Шпаније.

Требињски виноградар и маслинар Радован Вукоје каже за “Глас Српске” да на његовој парцели поред винограда расту и маслине.

- Велика је перспектива за маслинарство у Требињу, уз винову лозу и смокву то је кључна медитеранска култура. Ми имамо на локалитету Засад поље хиљаду стабала маслиновог дрвета и то пет различитих сорти. Ту су “лећино”, “педолино”, “франтоио”, “бужа” и “бјелица”, сорте које смо посадили прије десет година, а које смо узели у Италији од највећег њиховог маслинара Луиђија Гоција. Наш маслињак је највећи у комаду у Српској - казао је Вукоје.

Према његовима ријечима, уз посвећен рад и озбиљност у самој производњи, резултат не може изостати.

- Клима је идеална, па као и све медитеранска културе и маслина даје фантастичне резултате, односно одлична уља. Сигуран сам да у будућности можемо бити једна од водећих регија у производњи, како саме маслине, тако и маслиновог уља - рекао је Вукоје.

Додаје да је маслиново уље нови адут и велика шанса да се створи још један херцеговачки бренд.

- Маслиново уље је наша велика шанса. Што се тиче вина, направили смо бренд, налазимо се на три континента у Азији, Европи и Америци, тако желимо да наступимо и са маслинама, односно маслиновим уљем. За то је потребан нешто дужи период, јер на први род маслине треба сачекати 15 година, док су за винову лозу потребне четири године, али кад све укалкулишемо, направићемо добар резултат и са маслином. Маслину чекамо дуже, али биће врхунски резултат - истакао је Вукоје.

Јеромонах и сабрат манастира Тврдош Порфирије каже за “Глас” да се овој култури посвећује посебна пажња.

- Посљедњих 18 година маслина се узгаја у манастиру Тврдош, а имамо и једно стабло које је старије од 330 година. За сада је цијели капацитет за манастирске потребе, али у плану је, како ширимо засаде маслина, да буде простора и за продају маслине и маслиновог уља - рекао је он и додао да су земљишта и клима нарочито погодни за италијанске сорте. 

Одличне оцјене

Јеромонах и сабрат манастира Тврдош Порфирије каже да се већ увелико води рачуна о квалитету маслиновог уља, које је и те како будућност производње у манастиру Тврдош, али и генерално у Требињу.

- Посљедњих година, колико у Агромедитеранском заводу у Мостару оцјењују маслинова уља из наше регије, ми смо сваке године добијали златну медаљу за екстрадјевичанско уље - казао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана