Љепоте Српске очарале и Тајванце

Жељка Кокот
Љепоте Српске очарале и Тајванце

Бањалука - Туристи који се фотографишу испред Храма Христа Спаситеља и тврђаве Кастел у Бањалуци, млади из цијелог свијета у адреналинским авантурама на Тари и Врбасу и старији које привлачи сеоска идила и здрава храна у околини Шипова и Рибника све су чешћа слика у Српској.

Туризам се коначно захуктава, а подаци Републичког завода за статистику показују да је Српску у првих пет мјесеци ове године посјетило 114.648 туриста, који су остварили 274.929 ноћења. У истом периоду прошле године у РС је боравило 92.352 туриста, а број ноћења је достигао 218.598.

Директор Туристичке организације РС Нада Јовановић каже да је презадовољна туристичком сезоном у првој половини године. Посебно је радује да су све чешће групне посјете туриста из далеких земаља попут Русије, Кине, Јапана, Јужне Кореје или Хонгконга. Јовановићева каже да Бањалуку, захваљујући сарадњи са Туристичком организацијом Србије, сваке године посјети десет група од по 30 туриста са Тајвана.

- Туризам је привредна грана која из године у годину расте и укључује све више партнера. Развојем туризма профитирају и произвођачи хране и јача се рурални развој - каже Јовановићева.

Један од главних туристичких адута је Бањалука, која млађим посјетиоцима нуди разноврсне фестивале, добар ноћни провод, али и уживање у природним љепотама. Требиње је све интересантнија дестинација, а осим понуде на подручју тога града туристе привлачи и близина јадранског приморја. У посљедње вријеме је све више Руса који су заинтересовани не само за куповину куће или плаца, већ и да постану становници Требиња. У Туристичкој организацији Требиња кажу да су задовољни овогодишњом сезоном, која би по броју туриста могла надмашити прошлогодишњу за више од 30 одсто.

- Главни показатељ раста броја туриста су ноћења, којих је за пет мјесеци било 13.071, од чега 6.866 отпада на стране госте - кажу у требињској Туристичкој организацији и додају да са 2.114 ноћења предњачи Србија, а слиједе Турска са 2.068, Јужна Кореја са 656, Грчка са 164, Хрватска са 131 и Русија са 121.

Ништа мање нису популарни ни етно-село Станишићи код Бијељине, Јахорина, Национални парк "Сутјеска", Шипово, Рибник и средња Дрина, која посебно привлачи риболовце. Општине горњег Подриња, чији су главни адути камени град и водени "ћиро", и овог љета су припремиле богату туристичку понуду.

- Смјештајни капацитети у Српској нису довољни, али радује што се они непрестано повећавају и што су прилагођени новим туристичким трендовима. Све је више хотела, хостела, а много туриста борави и у сеоским домаћинствима, која се захваљујући законским измјенама легализују - каже Јовановићева.

Према њеним ријечима, РС је постала препознатљива и као дестинација која подразумијева активан одмор препун адреналина. То могу да понуде кампови и рафтинг центри у Бањалуци и Фочи, који посебно привлаче младе из цијелог свијета. У Рафтинг центру "Дрина - Тара" Фоча кажу да туристи уживају у спуштању низ набујалу ријеку.

- Посебно је занимљива осмодневна рафтинг авантура која укључује и излете до Дурмитора, Сутјеске, Требиња и Дубровника, по жељи туриста - кажу у овом рафтинг центру и додају да највише туриста долази из Пољске, Италије и нордијских земаља.

Осим разноликости понуде, туристе привлачи и прилично јефтин боравак у РС.

Неки од туристичких бисера Српске

Јахорина - Уживање у скијању, љетне чари планинског туризма  

Требиње - Број туриста за 30 одсто већи него лани  

Андрићград - Туристи не пропуштају посјету граду посвећеном нобеловцу   

Бањалука - Кастел, рафтинг, храм, фестивали и богат ноћни живот  

Фоча - Рафтинг на Тари, Национални парк "Сутјеска"

Шипово - Излети и шетња природом, риболов  

Бијељина - Етно-село, као свједок минулих времена, одмор за очи и душу

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана