Корона затворила обданиште “Наша радост” у Српцу трећи пут

Анита Јанковић Речевић
Корона затворила обданиште “Наша радост” у Српцу трећи пут

СРБАЦ - Седам радника србачког вртића “Наша радост” позитивно је на вирус корона, због чега је ова предшколска установа затворена трећи пут у овој години, саопштено је јуче на сједници локалног Штаба за ванредне ситуације.

Заражени су, како сазнајемо, директорица и неколико васпитача, док међу обољелима нема малишана из те установе који су до даљег пуштени кућама.

У тренутку избијања заразе у вртићу се налазило око 80 дјеце од укупно 180 васпитаника који су уписани у овој години.

Потврда о броју новозаражених стигла је србачком Дому здравља од Института за јавно здравство РС, а обољели радници смјештени су у карантин на Одјељењу пулмологије Универзитетског клиничког центра (УКЦ) РС у Бањалуци.

Директор србачког Дома здравља Мирко Стојић рекао је да је један број радника без симптома, док остали имају блаже симптоме попут кашља или грлобоље, због којих су се јавили својим породичним љекарима.

- Након тестирања утврђено је да су радници заражени вирусом корона, а затим су одмах тестирани и радници са којима су били у директном контакту и сви су били позитивни.  Не знамо још како је дошло до заразе, односно ко је нулти пацијент који је унио вирус у вртић. Наредних дана тестираћемо преостале раднике, као и најближе чланове њихових породица и друге контакте. Дјецу нећемо тестирати јер немамо толико тестова на располагању, осим у случају појаве симптома - рекао је Стојић.

Како сазнајемо, данас су издата 43 рјешења о кућној изолацији за лица која су била у директном контакту са обољелима.

Због новонасталог стања Штаб за ванредне ситуације општине Србац донио је одлуку да се оштрије крене у контролу поштовања заштитних мјера.

- Евидентно је да су се грађани опустили и да све слабије носе маске и поштују прописано растојање. Зато ће инспекцијске службе и комунална полиција, уз асистенцију службеника полицијске станице, обићи све угоститељске, трговинске и друге објекте, као и привредне колективе како би провјерили да ли се поштују заштитне мјере. Ако радници на првом мјесту не носе маске, онда самим тим неће ни грађани - рекао је начелник Српца Млађан Драгосављевић.

Додао је да је упућена екипа Дома здравља која је дезинфиковала вртић, а у наредна два дана ће бити дезинфикована и друга јавна предузећа и установе, улице, тргови и јавне површине.

Србачки вртић је први пут престао са радом у марту ове године након избијања пандемије, а релаксирањем мјера поново је почео са радом половином маја. Након свега неколико дана поново је ставио кључ у браву јер је једна од радница наводно била позитивна на вирус корона. Међутим, након четири дана вртић је наставио са радом јер се испоставило да је радница била негативна на два поновљена тестирања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана