Кнежево: Воде нема ни за пиће, станови пуни канти

А. Јанковић, Д. Стоканић
Кнежево: Воде нема ни за пиће, станови пуни канти

Кнежево - Становници Кнежева чија су домаћинства прикључена на градски водовод, којим управља комунално предузеће "Цврцка", свакодневно муку муче са недостатком воде.

И када добију воду, причају мјештани, притисак је толико лош да не могу да укључе машину за прање веша. Станари на вишим спратовима огорчени су што воде немају ни за пиће, а о туширању могу само да сањају. Осим тога никад не знају када ће воде нестати.

- Станујем на четвртом спрату зграде, па и кад сви имају воде ми немамо. Увијек се по стану повлаче бурад и флаше. Воду за пиће некако набавимо, неко купује у маркетима, неко иде на околна изворишта, али све друго нам свакодневно задаје главобоље - испричала је Милица Поповић и додала да им упркос томе стижу велики рачуни за воду.

Зоран Кнежевић, који станује у новом насељу недалеко од градске цркве, казао је да је снабдијевање водом катастрофално. Муку са водом муче годинама, а посебно је тешка ситуација љети, када је добијају ријетко и то углавном ноћу.

- У јануару и фебруару ове године, када је био метар снијега, воду смо уредно имали једва двадесетак дана. Неким данима би нам пустили воду тек увече по сат, два и онда опет искључивали. Ево сад је крај марта и већ имамо редукције, а у љетним данима тако нам је стално. Нити можемо веш опрати, нити се можемо окупати - казао је Кнежевић.

Да проблем са снабдијевањем постоји признаје и вршилац дужности директора предузећа "Цврцка" Даница Кутић, али тврди и да грађани преувеличавају ситуацију.

- Посљедњих мјесец нам се покварила пумпа и од тада је лошије снабдијевање водом и то углавном увече, док током дана све функционише како треба. Грађани су склони преувеличавају и безобразлуку, јер није толико лоша ситуација. Од муве праве слона. Радови на пумпи су у току и биће готови за неколико дана - казала је Кутићева.

Она је нагласила да је наплативост воде свега 30 до 40 одсто те да постоје домаћинства са дугом који премашује 1.000 марака.

- Нико неће да плаћа воду, а чим је нема диже се паника и галама. Због лоше наплате немамо новац да покрпимо све рупе. Поправак пумпе коштаће нас 3.000 марака, али не знам гдје да набавимо тај новац - испричала је Кутићева и додала да у љетном периоду на извору нема довољно воде па праве редукцију те да за тај проблем немају рјешење.

Водомјер

Зоран Кнежевић тврди да је прије неколико година, када је прикључивао воду, добио захтјев да купи водомјер од фирме с којом предузеће "Цврцка" има уговор, уз образложење да потрошњу обрачунавају по том сату.

- Обрачунавали су потрошњу по тим сатовима мјесец, два, а послије тога су почели да наплаћују по члановима домаћинства. Сат који смо плаћали по 100 марака, на којем су они инсистирали, сада ничему не служи - казао је Кнежевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана