Казнити одговорне за убијање сова у Домаљевцу

Срна
Казнити одговорне за убијање сова у Домаљевцу

Добој - Друштво за истраживање и заштиту биодиверзитета Бањалука позвало је надлежне институције да открију и казне одговорне за убиство пет сова у Домаљевцу код Шамца.Из овог друштва наводе да су мртве сове - мале ушаре пронађене 10. јануара у дворишту поред цркве Свете Ане, о чему је обавијештена и полиција.

Ријеч је о законом заштићеној врсти птица које имају значајну улогу у еколошком ланцу исхране и очувању здравља и економије људи.

Сове представљају савршене грабљивице за мишеве, волухарице и друге ситне сисаре који пољопривреди и човјеку праве велику штету.

"Само једна породица сова у току једне године уништи више од 10.000 ситних глодара који поједу количину хране довољну да се прехрани једна крава", наводи се у саопштењу.

Из Друштва указују да један глодар годишње поједе око четири килограма сточне хране, а један пар сова са младима око 8.000 јединки глодара, чиме годишње уштеди 32.000 килограма сточне хране.

"Једна породица сова, узимајући у обзир садашње цијене кукуруза од 0,4 КМ по килограму, пољопривредном произвођачу уштеди око 12.800 КМ годишње", наводи се у саопштењу.

Значај сова за здравље и економију људи је немјерљив ако се има у виду и појава мишје грознице у посавском крају коју преносе глодари.

Из Друштва упозоравају да појединци опијени незнањем убијају сове, чиме највећу штету наносе пољопривредницима у Домаљевцу.

У Домаљевцу зимује око 250 сова и то је једно од највећих јата у свијету, што представља изузетан туристички потенцијал.

У Кикинди су сове права туристичка атракција и привлаче стране туристе који у великом броју посјећују овај град, остављајући значајан новац локалној заједници.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана