Хуманост гради кућу Видовићa из Срђевића код Српца и тјера тугу

Дејан Јовичић
Хуманост гради кућу Видовићa из Срђевића код Српца и тјера тугу

Србац - Видосава Видовић из Доњих Срђевића код Српца дочекаће зиму у новој кући након што је група мјештана овог села покренула хуманитарну акцију с циљем да јој саграде топли дом.

Шездесетчетворогодишња Видосава живи у старој кући чији кров прокишњава, а постојала је опасност да се током зиме, под тежином снијега, објекат у потпуности уруши. Да ситуација буде још гора, живи без струје, воде и икаквих примања.

- Након формирања новог Савјета мјесне заједнице организовали смо се како бисмо помогли нашој суграђанки која живи сама у тешким условима, а уз то је и лошег здравља. Веома брзо смо прикупили почетна средства, тако да смо већ почели изградњу куће која ће највјероватније већ ове седмице бити стављена под кров - рекао је предсједник Савјета МЗ Срђевићи Раде Гудаловић.

Мјештанин Данко Ђукић финансирао је постављање темеља и зидање објекта те његово покривање, а уз помоћ других хуманиста из цијеле општине и дијаспоре кућа ће бити опремљена за боравак до почетка зиме.

- Прије неколико дана је прикључена струја, а идуће седмице ће стићи и вода. Прикупљамо и новац за опремање просторија и купатила, а контактирали смо са Центром за социјални рад како бисмо јој омогућили редовна мјесечна примања - рекао је активиста Живко Тодоровић и додао да ће и општина Србац подржати акцију са 500 КМ.

У Центру за социјални рад кажу да Видосава тек идуће године по закону стиче право на сталну новчану помоћ будући да још није навршила 65 година, а помоћ може добити и раније уколико буде утврђено да је радно неспособна.

- Добили смо захтјев о том питању, а упутили смо Видосаву и на љекарски преглед како би се утврдила неспособност, тако да ће се њен предмет ускоро наћи пред комисијом. Што се тиче здравственог осигурања, то право је већ остварила преко бироа рада - кажу у Центру.

Видосава нема дјеце, а прије неколико година се развела, тако да дане најчешће проводи у изолацији. До сада је углавном преживљавала од помоћи комшија, пријатеља и других добрих људи.

- Још не могу вјеровати да се ово дешава. Мислила сам да ће се све срушити и да ћу остати без игдје ичега, а бојала сам се и за свој живот. Кућа је у толико лошем стању да се врата не могу ни отворити, па излазим кроз прозор. Само да добијем кров над главом и нећу се плашити зиме јер шпорет на дрва већ имам, а обећали су ми и помоћ у набавци огрева - каже Видосава Видовић.

Нове акције

Савјет мјесне заједнице Срђевићи већ има у плану нове акције помоћи сиромашним мјештанима.

Како кажу, залагаће се и за уређење инфраструктуре и других пројеката у овом селу. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана