Градишка: Возилима тјерају ђаке са игралишта

Милан Вујић
Градишка: Возилима тјерају ђаке са игралишта

Градишка - Ученици Основне школе "Васа Чубриловић" из Градишке могли би остати ускраћени за тренинге и игру у школском дворишту, јер је на овом мјесту планирана изградња паркинга, сазнаје "Глас Српске".

Огорчени родитељи чија дјеца похађају наставу у овој школи јуче су мирним окупљањем изразили незадовољство због овакве одлуке истакавши да су забринути за безбједност својих малишана.

У руководству школе кажу да још нису добили обавјештење општинске управе на основу којег би изгубили право на коришћење земљишта, али не крију разочарење уколико би пред школом "никао" паркинг.

Кажу да је ријеч о општинском земљишту на којем је планирана изградња спортских садржаја за дјецу, вриједних 50.000 марака. Градња фудбалских, одбојкашких и тениских терена, те стаза за трчање и других спортских садржаја прекинута је на пола, јер, наводно, школско двориште треба да буде претворено у паркинг.

Директор школе Владимир Станишљевић каже да је у недјељу увече исјечена ограда на школском дворишту, а да још нико није одговарао за овај вандализам.

- Нисмо још обавијештени ко је исјекао ограду, а данас, кад смо ограду поново постављали, добили смо паушалне информације да, у ствари, у нашем дворишту треба да буде изграђен паркинг. На сједници Савјета родитеља је речено да паркинг у школском дворишту не долази у обзир, јер би тиме безбједност дјеце која часове физичког васпитања изводе на теренима била угрожена - казао је Станишљевић.

Родитељи, који су се јуче окупили у дворишту школе, поновили су да не желе возила на игралишту. Наглашавају да ће, уколико ипак дође до градње паркинга, организовати масовније протесте.

- Није нам јасно зашто би неко желио паркинг у кругу школе. На тај начин би нашој дјеци била угрожена безбједност, јер се на само неколико метара од школе отвара пицерија - поручили су забринути родитељи.

Додају да ће наставу у овој школи од септембра похађати и ученици са потешкоћама у развоју, па је несхватљиво угрожавање њихове безбједности возилима.

С друге стране, начелник Одјељења за урбанизам, грађење, комуналне и стамбене послове општине Градишка Слободан Видовић поручује да родитељи немају разлога за бригу и незадовољство.

- Нити ће тај ко је поднио захтјев за угоститељски објекат добити паркинг, нити ће школа добити игралиште док не буде промијењен регулациони план - истакао је Видовић.

Он је додао да је општинска земља са свих страна око школе, а ограда може бити постављена тамо гдје се и сада налази.

Напади на школу

Вандали, који су у недјељу увече уништили ограду у дворишту школе, причинили су штету од око 500 марака. Директор школе Владимир Станишљевић је казао да се због овог насиља нико не осјећа безбједним.

- Није нам јасно зашто је то неко учинио. Још чудније је што је ограда исјечена и остављена овдје, није украдена - рекао је он.

Школа, коју похађа 750 ученика, била је на мети вандала и крајем априла прошле године када је пријављена лажна дојава о бомби. Од тада је руководство школе појачало надзор улазака и излазака из ове образовне установе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана