Градишка: Латиновић судом руши нову већину

Милан Вујић
Градишка: Латиновић судом руши нову већину

Градишка - Начелник Градишке Зоран Латиновић покренуо је јуче иницијативу за обустављање извршења одлука које је усвојила нова скупштинска већина, а то ће затражити од Министарства управе и локалне самоуправе и суда.

На ванредној сједници Скупштине општине Градишка, одржаној 23. фебруара, верификована је нова скупштинска већина коју чине СНСД, ДНС и четири самостална одборника. Тада су смијењени предсједник, потпредсједник и секретар Скупштине, начелници општинских одјељења и директори јавних предузећа и установа чији је оснивач општина и чланови њихових управних и надзорних одбора, те именован кадар који је дала нова коалиција. Смијењени предсједник Скупштине Радислав Дончић још није предао власт Урошу Граховцу тврдећи да су смјене обављене незаконито.

Латиновић је навео да је од великог значаја да Скупштина функционише.

- Редовна сједница Скупштине општине вјероватно ће бити одржана када будемо имали коначну и правоснажну одлуку надлежних органа, односно Министарства управе и локалне самоуправе РС или суда. То може потрајати дуже и зато позивам све политичке факторе да се окрену дијалогу - истакао је Латиновић.

Наглашава да ће настојати да свој посао обавља што боље и да је у цијелој ситуацији добро што општина има усвојен буџет за 2015. годину.

- То значи да ће штета усљед новонастале ситуације по општину и њене грађане бити минимална. Задатак начелника је да сарађује са свим одборницима. Није спорна ни промјена скупштинске већине, али то мора да се ради на законит начин, у складу са општинским статутом и пословником о раду Скупштине - рекао је Латиновић.

Новоизабрани предсједник Скупштине општине Градишка Урош Граховац рекао је да начелник општине не може ставити ван снаге одлуке који је донио највиши законодавни орган.

- Једино Скупштина ставља ван снаге начелникове одлуке. Поставља се питање колико његова иницијатива има правно упориште, јер су све одлуке које је донијела Скупштина легалне и мислим да начелник само жели да добије на времену и да заустави започети процес промјене власти - истакао је Граховац.

Он је навео да ће на данашњој ванредној сједници Скупштина општине донијети неколико закључака у вези са својим радом.

- Биће формирана комисија да изврши примопредају дужности, печата, кључева и документације - истакао је Граховац.

Одборници СДС-а

Послије раскола у градишком СДС-у из странке су искључени Славко Дуњић, Тихомир Михајловић и Радомир Пјанић. Зоран Латиновић није могао да каже каква судбина чека четири самостална одборника који су изашли из СДС-а.

- Страначки органи на општинском нивоу заузели су став и позвали одборнике да се врате у оквире политичког дјеловања СДС-а и на њима је да се опредијеле да ли ће прихватити ставове органа странке или ће наставити самостално политичко дјеловање - казао је Латиновић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана