Градишка: Дончић не да фотељу ни послије одлуке суда

А. Јанковић, М. Вујић
Градишка: Дончић не да фотељу ни послије одлуке суда

Градишка - Примопредаја дужности између разријешеног предсједника Скупштине општине Градишка Радислава Дончића и новоизабраног Уроша Граховца ни јуче није обављена, упркос одлуци Окружног суда у Бањалуци који је утврдио да је смјена обављена у складу са законом и налогу да буде обављена примопредаја.

Нова скупштинска већина смијенила је 23. фебруара на ванредној сједници руководство парламента, начелнике општинских одјељења, те директоре јавних предузећа и установе чији је оснивач општина и њихове управне и надзорне одборе. Нову већину формирали су одборници СНСД-а, ДНС-а, Народне странке "Радом за бољитак" и самостални одборници који су иступили из СДС-а. Примопредаја дужности, међутим, није обављена, јер су разријешени функционери тврдили да су смјене обављене незаконито, а блокада је настављена и послије судске одлуке да су смјене законите.

Граховац је рекао да се јуче ујутро састао са Дончићем, али да нису договорили термин за преузимање дужности.

- Дончић се правдао да судско рјешење нема поуку о правном лијеку. Обавијестићу Окружни суд у Бањалуци и друге институције и захтијевати присуство судске полиције или представника МУП-а РС како би било испоштовано рјешење суда - истакао је Граховац.

Он је поново упозорио да због политичких опструкција грађани трпе несагледиву штету.

- Несхватљиво је да се најодговорнији људи у општини понашају на овај начин, игноришући у потпуности интерес грађана и подређујући опште интересе личним - рекао је Граховац.

Он је казао да је због такве политике смијењена власт већ отјерала једног великог инвеститора.

- Прије неколико дана одустао је инвеститор који је хтио да уложи око 30 милиона марака у Агроиндустријску зону у Новој Тополи и запосли око 300 радника. Одустао је јер му је начелник општине на питање када ће бити одржана сједница Скупштине и донесене одлуке важне за ту инвестицију, одговорио да то неће бити ни за годину - рекао је Граховац.

Дончић је на јучерашњој конференцији за новинаре у Бањалуци рекао да је одлука Окружног суда скандалозна и да није предао дужност јер ће уложити жалбу Врховном суду РС.

- Судија Татјана Ступар донијела је политичку пресуду. Ми смо 20. маја предали извјештај на основу тужбе Министарства локалне управе и самоуправе РС на 100 страна, а одлуку је донијела већ 21. маја. За то вријеме није могла ни да прегледа сав материјал, а камоли да донесе одлуку - каже Дончић и тврди да је судско рјешење унапријед написано.

Начелник Градишке Зоран Латиновић рекао је да су имали пријетње да ће судско рјешење бити спроведено уз асистенцију полиције.

- То је недопустиво. Није спорна прекомпозиција већине, али је сједница Скупштине одржана 23. фебруара нелегитимна. На њој су смијењена 54 човјека без иједног аргумента и ми то не прихватимо - каже Латиновић.

Дончића и Латиновића подржали су посланици СДС-а, ПДП-а и СНС-а из Градишке Ђорђо Крчмар, Милан Шврака и Горан Ђорђић.

Шта налаже рјешење суда

- разријешени предсједник Скупштине треба да одмах преда дужност новоизабраном предсједнику

- разријешени предсједник Скупштине треба да омогући коришћење службених просторија, печата, документације и архиве

Систематизација

Представници нове већине у Градишци тврде да је Зоран Латиновић направио нову систематизацију радних мјеста како би смијењени начелници одјељења остали у општини на другим радним мјестима.

- Не могу рећи да ли су ти начелници смијењени, то ће суд одлучити. Никакве резервне позиције за њих нису направљене и они ће имати статус какав имају сви службеници у јавној управи - каже Латиновић.

Рок за деблокаду у Српцу

Министарство управе и локалне самоуправе РС позвало је органе општине Србац да без одлагања најкасније до 30. маја буде обављена примопредаја дужности између опозваних и новоизабраних општинских функционера, саопштено је из србачког СНСД-а. Уколико у датом року не дође до примопредаје, Министарство ће поднијети тужбу.

Нова скупштинска већина, коју чине СНСД и ДНС, смијенила је 9. априла предсједника Скупштине општине Србац Зорана Ђукића, потпредсједника Драгана Лепира и секретара Драгицу Вранић. Они, међутим, одбијају да новоизабраном руководству предају дужност, те скупштински печат и салу тврдећи да су смијењени незаконито. Ђукић је поручио да нема примопредаје дужности без одлуке суда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана