Фоча: Креће обнова моста који је срушио NATO

Радмила Ђевић
Фоча: Креће обнова моста који је срушио NATO

Фоча - Дуго ишчекивана обнова старог жељезног моста на Дрини у Фочи почеће у наредних мјесец, а Влада РС и општина Фоча обезбиједиће око три милиона марака за овај капитални пројекат.

Жељезни мост на ријеци Дрини на улазу у Фочу једини је мост који је срушен приликом NATO бомбардовања, а да ни послије двије деценије није обновљен.

Годинама представља сталну опасност за возаче и пјешаке, а на њему је забиљежен и један смртни случај, као и бројне повреде.

Обнова моста је од вишеструког значаја за локалну заједницу, која је израдила пројекат обнове и спровела тендерску процедуру.

- За петнаестак дана ћемо потписати уговор са извођачем радова, предузећем из Зворника, који ће мост на Дрини завршити у року од осам мјесеци - рекао је начелник општине Фоча Радисав Машић.

Он је нагласио да ће нови жељезни мост сачувати првобитни изглед, како то налаже његов статус националног споменика културе БиХ. Имаће двије коловозне траке како би се саобраћај одвијао у оба смјера, те двије пјешачке стазе које ће од коловоза бити одвојене жељезном конструкцијом. Машић је подсјетио да је локални парламент претходно усвојио одлуку о планирању и обезбјеђивању новца за финансирање обнове жељезног моста на Дрини.

- Општина је обезбиједила 300.000 марака из кредитних средстава, од Владе РС очекујемо 600.000 марака, а остатак новца биће плаћен извођачу у периоду од пет година на рате, без камата, из редовних буџетских средстава. Свакако да очекујемо помоћ од републичких и државних институција, као и од различитих донатора - рекао је Машић.

Овим капиталним пројектом Фоча ће добити модеран мост преко Дрине који магистрални пут повезује са Универзитетском болницом Фоча, Медицинским факултетом, Студентским домом, који ће ускоро бити усељив за 340 студената, Казнено-поправним заводом и градским насељем Доње поље

Мјештани

Обнова моста посебно је обрадовала становнике мјесне заједнице Доње поље.

- Сјајна вијест је то што ће коначно бити обновљен мост, а годинама је неуслован за прелазак и возачима и пјешацима. Сви смо сагласни да се то ради и што прије да добијемо за прелазак сигуран мост - истакао је члан Савјета мјесне заједнице Доње поље Славко Ђорђевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана