ЕУ и даље главни спољнотрговински партнер БиХ

Срна
Foto: Срна

САРАЈЕВО- Главни спољнотрговински партнер БиХ и даље је ЕУ са 65,3 одсто учешћа у укупном обиму робне размјене БиХ, један је од закључака састанка Пододбора за трговину, индустрију, царину и опорезивање који је одржан данас путем видео-конференције.

У прошлој години забиљежен је како пад увоза из ЕУ од 13,9 одсто, тако и пад извоза у Унију од 8,3 одсто, док је истовремено забиљежен раст стопе покривеност увоза извозом од 4,5 одсто, саопштено је из Дирекције за европске интеграције (ДЕИ) БиХ. Међу осталим, БиХ је у ЕУ лани по продуженом АТМ (Аутономне трговинске мјере) режиму извезла поврћа више за девет одсто у односу на претходну годину, воћа више за три одсто, а порастао је и извоз одређених вина.

У саопштењу се наводи да је Европска комисија изразила забринутост због приједлога увођења такси на увоз одређених врста меса из ЕУ, те је охрабрила БиХ да што прије доврши приступање Свјетској трговинској организацији.

Комисија је поздравила именовање Савјета за метрологију БиХ и ратификацију Мултилатералне конвенције о узајамној административној помоћи у пореским питањима, а што су приоритети из Аналитичког извјештаја.

Комисија је позвала власти у БиХ на усвајање стратегије на нивоу БиХ за инфраструктуру квалитета и Стратешких смјерница за хармонизацију подршке развоју малих и средњих предузећа и предузетништва у БиХ.

Европска комисија је поздравила до сада уложене напоре надлежних ентитетских власти на успостављању онлајн регистрације пословних субјеката, те позвала на даље поједностављење и усклађивање процеса регистрације у оба ентитета, наводи се у саопштењу.

Делегација БиХ упознала је Комисију да је планирано да примјена Закона о царинској политици у БиХ који подразумијева "царину без папира" и НЦТС система (Новог компјутеризованог и транзитног систем) започне 1. јула. У саопштењу се додаје да је Европска комисија позвала власти у БиХ да што прије усвоје нови закон о електронској идентификацији и услугама повјерења за електронске трансакције, те да ускладе акцизе на пиво са прописима ЕУ.

Европска комисија је примила к знању да је Одлука о обавезној примјени преференцијалног третмана домаћег на снази до 1. јуна, те изразила очекивање да мјере неће бити продужене.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана