Електричари поправили гнијездо родама у Лијевчу пољу

Д. Ј.
Електричари поправили гнијездо родама у Лијевчу пољу

СРБАЦ - Доласком прољећа у своје старо гнијездо у Разбоју Љевчанском код Српца вратиле су се роде које се на овом мјесту гнијезде већ десетак година, полажу јаја, одгајају младе и на јесен одлазе у топлије крајеве.

Мјештанин Милован Рачић, који се бави узгојем птица, каже да су роде започеле заједнички живот на стубу јавне расвјете у центру села и додаје да су права атракција за сваког путника намјерника који прође њиховим селом.

- Сваке године се радујемо њиховом доласку. Прошле године су стигле средином марта, одгојиле троје младих и отишле у септембру. Најчешће одлазе у Африку и Индију или на југ Европе. По завршетку зиме, прије двије седмице прво је стигла једна, а након пет-шест дана и друга рода - рекао је Рачић.

Због олује која је прошле зиме однијела пола гнијезда, али и њихове безбједности, радници србачке “Електродистрибуције” су прије неколико дана поправили гнијездо.

- Направили су подест и подигли на њега гнијездо изнад висине електромреже и роде су се након сат времена вратиле у свој дом - рекао је Рачић.

Истиче да су роде птице селице које су вјерне својим гнијездима, а у Разбоју су, по свему судећи, пронашле свој мир.

- У прољеће мужјак први долази да  обнови или савије ново гнијездо па клепетањем кљуна јавља и прихвата женку да му се тамо придружи. Током сезоне парови су моногамни и имају једно легло годишње, а женка у просјеку снесе од три до пет јаја. Младунци достижу полну зрелост након три до четири године, а животни вијек им је у просјеку 25 година - каже Рачић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана