Борике код Рогатице, некада инспирација за музичаре, данас заборављено село

Сретен Митровић
Борике код Рогатице, некада инспирација за музичаре, данас заборављено село

Рогатица - Крај Рогатице у источној Босни има једно мало село у којем људи од давнина узгајају расне арапске и босанске коње. Зове се Борике.

Исписано је то на омоту албума "Шта би дао да си на мом мјесту" легендарне групе "Бијело дугме", чијих је седам пјесама од августа до октобра 1975. настајало уз галоп коња на Борикама. Иако су од тада прошле четири деценије, ни Борике, а ни пјесме нису изгубиле сјај, док мјештани с поносом чувају сваки детаљ ове приче и најбоље године ергеле.

Инспирација коју је Горан Бреговић добио од племенитих животиња и бајковите природе осјећа се у његовим стиховима и музици рођеним на Борикама. Уз Брегу су тих мјесеци Борике походили басиста Зоран Реџић, оргуљаш Владо Правдић, бубњар Ипе Ивандић и солиста Жељко Бебек. Тромјесечни боравак "Бијелог дугмета" остао је у најљепшем сјећању и особљу хотела "Борике". Кажу да би били пресрећни кад би их поново могли дочекати и у крњем саставу, макар и не снимали нове плоче.

Хвале се да Борике и овдашњи хотел нису били добри домаћини само "Бијелом дугмету". Овдје се, истина краће вријеме, одмарала и Лепа Брена са њеним "Слатким грехом". Било је то крајем јуна 1983. године. Вијест о њиховом доласку брзо се пронијела Борикама, забиљежили су хроничари, па су многи похитали да виде Брену, која је тек крчила естрадне стазе, али се није случајно нашла крај Рогатице.

- Још раније сам чула од "дугмића" да се уморан човек на Борикама може пријатно одморити у миру и тишини. Пошто је мени и мојој екипи, након концерата по Босни, потребан такав одмор, а били смо у близини Борика, ето разлога за нашу посету овом симпатичном месту - причала је тада Брена.

У годинама боравка Лепе Брене на Борикама ово село и истоимени хотел били су под опсадом. Долазили су гости из цијеле бивше Југославије, а групне посјете и аранжмани су отказивани због недостатка смјештаја.

Садашњи менанџмент и особље хотела "Борике" не могу тако нешто ни у сну доживјети, иако се ово село није много промијенило. Хотел је темељно реновиран, а и даље је остала могућност шетње природом, јахања коња, вожње фијакером љети и саоницама зими. Путнике намјернике ће дочекати и домаћа кухиња са специјалитетима овог краја, уштипцима и кромпирима са кајмаком, цицваром у меду, пуром, али и месом са ражња од надалеко чувене боричке јагњади.

Међутим, чини се да све то није довољно да намами већи број туриста, а посјете естрадних умјетника остаће забиљежене само у стиховима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана