Бивши србачки страначки лидери приватним бизнисом лијече изборни пораз

Данијела Стоканић
Бивши србачки страначки лидери приватним бизнисом лијече изборни пораз

Србац - Предсједник србачког НДП-а Горан Ћосић поднио је оставку на ту функцију послије убједљивог пораза његове партије на локалним изборима у овој општини, а изборни дебакл лијечиће у приватном бизнису.

На чело НДП-а, као вршилац дужности, дошао је његов партијски колега Саша Шарић, одборник у локалном парламенту.

НДП је претрпио тежак изборни пораз на посљедњим изборима у Српцу, јер је освојио свега 757 гласова за разлику од 2012. године када су имали дупло више гласова, односно 1.483. Ћосић је добио тек 395 гласова, за разлику од претходних избора када је за њега гласао 831 грађанин.

Ћосић оставку правда приватним обавезама и потребом подмлађивања страначких кадрова.

- Оставку сам најавио још прије избора, али с обзиром на обавезе које су услиједиле, остао сам и то да завршим. Мислим да су странци потребни млађи људи са новим идејама - рекао је Ћосић који ће бити одборник НДП-а у локалном парламенту.

Додао је да је довољно дуго био на челу србачког НДП-а и да се уморио, те да има много обавеза у својој фирми.

У новом скупштинском сазиву, НДП ће имати свега два одборника, Ћосића и Шарића, а прије четири године су добили три мандата. Непосредно послије конституисања скупштине, из СНСД-а им је приступио Бранислав Савић, који је тако превагнуо већину у корист тадашње Коалиције Звоно.

Тежак пораз у овој општини претрпио је и СДС који је прије четири године имао 1.927 гласова, а на овогодишњим изборима добили су подршку 1.417 бирача. Умјесто четири одборника колико су имали у досадашњем сазиву, добили су три мандата, што је један од најлошијих резултата СДС-а.

У изборном штабу ове партије очекивали су најмање пет одборничких мјеста, а занимљиво је да ниједан млади кандидат није добио мјесто у Скупштини, за разлику од СНСД-а који је појачало шесторо младих одборника.

У СДС-у за сада избјегавају конкретан одговор на питања о евентуалним кадровским промјенама у Српцу.

- СДС је у процесу промјена у читавој РС, тако да ће кроз нови изборни циклус у самој странци бити провјерено и њено руководство - рекао је предсједник србачког СДС-а Ранко Недић, који је по други пут доживио тежак пораз у трци за начелника општине.

ПДП је једини од србачких чланица Савеза за промјене који је остварио минималне циљеве зацртане пред изборе, односно задржали су три одборничка мјеста. Предсједник ПДП у Српцу Мићо Малбашић очекивао је четири мандата, али каже да за сада неће бити кадровских промјена.

Вјечито у опозицији

Горан Ћосић ће остати упамћен као вјечити опозиционар који је ријетко добијао прилику да се одржи на власти. Послије локалних избора 2012. године изабран је за предсједника Скупштине општине, али је на овој функцији остао свега годину и по.

Због турбуленција у Коалицији Звоно, али и стварања нове скупштинске већине од стране СНСД-а и СП-а, поднио оставку како не би био смијењен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана