Бијељина: Откупљено око 50 одсто свиња и 25 одсто јунади

ГС
Бијељина: Откупљено око 50 одсто свиња и 25 одсто јунади

БИЈЕЉИНА - Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић рекао је данас у Бијељини да је до сада кроз интервентну мјеру Владе откупљено око 50 одсто свиња и око 25 одсто јунади, а да ће тачан број бити познат у сриједу, 16. септембра, након што буде урађен тачан пресјек.

"Након много неизвијесноти, ушли смо у повољан период за пољопривредне произвођаче", рекао је Пашалић новинарима након што је са министром спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташом Кошарцем посјетио месну индустрију "ЗП комерц", која је јуче почела извоз меса у Турску.

Он је захвалио "ЗП комерцу" јер откупљује јунад и од малих произвођача, што је Влади и био циљ, те истакао да ће у наредна два мјесеца бити откупљени планирани вишкови.

"Влада Српске је већ два пута реаговала када је у питању интервентни откуп, прво са два милиона КМ, па са три милиона КМ, и тај откуп је у току. Цијена коју смо дефинисали и износ подстицаја чини жЗП комерцж конкурентном на том тржишту", рекао је Пашалић.

Он је захвалио компанијама "ЗП комерц" и "Тарекс" јер је кренуо извоз меса за Турску, што олакшава ситуацију произвођачима.

"Турски партнер жели да има континуитет у сарадњи и ако се то оствари моћи ћемо релаксирано да уђемо у нову производну години и све оне мјере које су биле на располагању произвођачима биће и даље на располагању", рекао је Пашалић.

Директор Месне индустрије "ЗП комерц" Љубиша Росић рекао је да је извоз меса у Турску кренуо јуче, данас иде друга тура, а наредних дана сваки дан би требало да крене по један камион док се не испоручи 500 тона које су договорене.

Он је истакао да ова кампанија сама располаже са 500 тона меса, без иједне животиње додатно откупљене.

Росић је рекао да је са представницима "Тарекса" разговарано о додатном откупу, јер ће бити још тржишних вишкова од примарних пољопривредних произвођача.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић рекао је да је, осим 500 тона из Семберије, планирано још 300 тона, што и даље за ово подручје није довољено.

"Обећано је да ће са представницима турских компанија бити разговарано о још 500 тона, тако да би са наших простора било 1.300 тона меса", навео је Мићић.

Мићић је рекао да су ветеринари из Турске истакли квалитет "ЗП комерц" клаонице и самог меса, што представња улазницу да се са извозом може наставити и идуће године.

Он је навео да цијена није најбоља, али је боља него да месо остане не пласирано.

Предузеће "ЗП комерц" има 220 запослених радника, а у свом саставу посједује репро-центар за производњу свиња у склопу које су фарма за производњу бројлера и фарма за производњу товљених јунади, те производни погон за производњу меса и месних прерађевина.

Заокружујући производни циклус, месна индустрија "ЗП комерц" оријентисана је на домаћу производњу из властитог това и на домаћу кооперативну производњу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана