Бањалучанин за воду дугује 11.000 марака

Данијела Стоканић
Бањалучанин за воду дугује 11.000 марака

Бањалука - Обавезе према комуналним предузећима не измирује велики број становника Републике Српске, а рекордер међу неплатишама је Бањалучанин који за утрошену воду дугује готово 11.000 марака.

Обавезе домаћинстава за утрошену воду често премашују хиљаде марака, па тако у Приједору и Бијељини има неколико становника који дугују по 5.000 марака.

Због ових, али и многих других неплатиша, комунална предузећа у РС, чија су потраживања вишемилионска, на ивици су опстанка. Да би испливали из минуса, принуђени су да неплатишама шаљу тужбе.

У бањалучком "Водоводу", у којем активна дуговања за испоручену воду износе 6,2 милиона КМ, истичу да су против највећег неплатише поднесене три тужбе.

- Када су у питању домаћинства, рјешавање проблема наплате није могуће довести у везу само са висином дуговања, већ и са вишемјесечним неплаћањем рачуна. Потрошачима који редовно не измирују своје обавезе шаљемо опомене, да бисмо заједно пронашли начин измирења дуга, односно репрогамом - рекли су у "Водоводу" Бањалука.

У бијељинском предузећу "Водовод и канализација" истичу да највећи дуг једног предузећа, а које је у судском спору, износи више од 40.000 КМ.

- Када су у питању домаћинства, њих има неколико која су, исто тако, у судским споровима и дугују по 5.000 КМ - рекли су у овом предузећу и додали да је тренутно активно око 2.000 тужби за наплату потраживања.

Дуг приједорских домаћинстава и предузећа за воду достигао је 7,2 милиона марака.

- Међу становницима који за воду дугују и по 5.000 КМ има и оних који је никада нису ни плаћали - рекао је извршни директор за економске послове у "Водоводу" Приједор Вукашин Шипка.

У "Водоводу" Добој, чија су укупна потраживања 1,6 милиона КМ, истичу да највећи дуг једног становника износи 2.927 КМ.

- Наплата тог дуга покренута је путем суда - кратко су рекли у добојском "Водоводу".

Са најмањим потраживањима могу се похвалити у требињском "Водоводу", гдје до сада нису успјели да наплатите 677.252 КМ.

- Домаћинства са плаћањем својих рачуна у просјеку касне два и по мјесеца, а највећи дуг једног становника износи 2.022 КМ - рекли су у овом предузећу.

Податке из "Водовода" у Источном Сарајеву нисмо успјели да добијемо, јер је директор овог предузећа на путу.

Предсједник Удружења грађана "Покрет потрошача" РС Драгутин Бошковић објашњава да је симптоматично то што су најредовније платише они са најмањим примањима, посебно пензионери.

- Због појединаца који редовно не измирују своје рачуне редовне платише лоше пролазе, јер предузеће некако мора да надокнади своја потраживања - рекао је Бошковић и додао да би социјалним категоријама, којих има много, надлежни требало да помогну у плаћању рачуна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана