Аутобуси свакодневно возе до мора

Данијела Бајић
Аутобуси свакодневно возе до мора

БАЊАЛУКА - Са перона аутобуских станица у Републици Српској ових дана крећу сезонске аутобуске линије ка Јадранском мору, а сви који желе да годишњи одмор проведу на приморју само за превоз овог љета морају да издвоје за десет одсто више новца него што је то било лани.

Први аутобус ка хрватској обали јуче је кренуо из Бањалуке, а становницима Српске седмично ће на располагању бити и по неколико полазака за Макарску, Сплит и Задар, али и за Црну Гору, док су карте за данашње путовање у Будву већ распродате.

На Аутобуској станици у Бањалуци истичу да ће до краја љетне сезоне аутобуси свакодневно саобраћати ка мору.

- Интересовање путника прошле године на почетку љетне сезоне за путовање ка приморју је било веће него ове године - казали су на бањалучкој Аутобуској станици, истичући да су поласци у вечерњим и јутарњим часовима. Када је ријеч о цијенама, према ријечима диспечера, за повратну карту на релацији Бањалука - Будва потребно је издвојити 101,50 марака, а Бањалука - Макарска 74,50 КМ, док је за Задар у једном смјеру 62,50 КМ.

Могућност одласка на море аутобусом имају и становници Семберије, а први полазак ка црногорској обали планиран је у понедјељак. Како су објаснили на Аутобуској станици у Бијељини, са њихових перона током љета могуће је отићи у Сутоморе, Улцињ, Херцег Нови и Будву.

- Повратна карта на релацији Бијељина - Будва је 120 КМ, док пензионере и студенте очекује попуст. Карта је ове године скупља за десет одсто у односу на прошлу годину - казао је диспечер на бијељинској Аутобуској станици.

Према његовим ријечима, ове године очекују мање интересовање кад су у питању путовања аутобусом ка црногорској обали, јер за 800 КМ ове године, у склопу своје агенције, имају у понуди шестодневни одмор у Грчкој, у шта су урачунати и превоз и смјештај.

Одлазак на море аутобусом током љета омогућен је и становницима из источног дијела Српске, одакле свакодневно са локалне аутобуске станице у 20 часова има полазак за Црну Гору, односно Тиват, Будву и Игало.

- Планирано је увођење још неколико сезонских линија ка приморју, само што нам још вријеме не иде наруку - казали су на Аутобуској станици Источно Сарајево.

И Добојлије ће од 30. јуна ове године током љета имати прилику да аутобусом отпутују на Црногорско приморје.

- Аутобус за Петровац, Тиват, Будву и Херцег Нови из Добоја ће возити сваки други дан у 21 час - казали су у Туристичкој агенцији “Боснаекспрес” Добој.

Са перона приједорске Аутобуске станице аутобуси ка мору возе сваки трећи дан у јутарњим часовима.

- У зависности од интересовања путника и времена, број полазака током љетне сезоне можда буде и већи. Од ванредних линија тренутно је само за Задар уведена. Међутим, становницима који планирају на море у Хрватску на располагању је и редовна линија Приједор - Ријека - Пула, која саобраћа свакодневно - казао је диспечер на Аутобуској станици у Приједору.

Путници

Бањалучанка Марија Ђого казала је да годинама током љетне сезоне аутобусом и по неколико пута отпутује у Макарску на викенд.

- Сваки слободан викенд гледам да искористим за путовање. Зими са мајком, сестром или другарицом одем до Београда, Новог Сада или Загреба, док љети обавезно идем на море. Колико волим воду и плажу, за љетовање ми не буде довољан годишњи, због чега свако мало аутобусом скокнем до Макарске, јер ми је најближа - казала је Ђого.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана