Анонимни добротвор Мрђама угријао срца

Анита Јанковић
Анонимни добротвор Мрђама угријао срца

Приједор - Пензионер из Добоја, чија је животна мисија да помаже угроженима и за којег дјечији осмијех нема цијену, унио је радост и топлину у дом седмочлане породице Мрђа из Петровог Гаја код Приједора која живи и више него скромно.

Овај човјек великог срца измамио је осмијехе сиромашној и обољелој дјеци, самохраним мајкама и другим породицама из РС и са Космета, а једини услов јесте да остане анониман.

На његовом путу хуманости нашла се и породица Мрђа којој је у недјељу даровао десет метара дрва и 500 КМ помоћи.

Одгледавши прилог у медијима о породици Лазе и Божане Мрђа, овај пензионер је одлучио да им помогне јер, како каже, за себе има и више него што му треба, те тај вишак жели да подијели онима којима је помоћ пријеко потребна.

Глава породице истиче да им је помоћ дошла кад је најпотребније јер зима одавно куца на врата, а због беспарице нису имали од чега да набаве огрев.

- Пензионеру из Добоја смо захвални до неба јер је живот врло тежак и једва склапамо крај с крајем. Супруга и ја нисмо запослени, а имамо петоро дјеце, од којих четворо иде у школу. Најстарији син иде у средњу у Приједор, па морамо на мјесечну карту трошити 25 КМ - прича Мрђа и истиче да им је једини приход социјална помоћ од 150 КМ мјесечно.

Дјеца породице Мрђа, Милорад, Душко, Милијана, Маријана и најмлађа Николина у недјељу су добили по 100 КМ и неколико килограма слаткиша, али дрва су их посебно обрадовала јер сада знају да им више неће бити хладно.

- Ако зима не буде много јака, десет метара дрва које смо добили ће бити и више него довољно да се гријемо све до априла, а новац ће нам обезбиједити храну за наредни мјесец - рекао је Мрђа и додао да је зими немогуће наћи посао на надници, док љети прискочи комшијама у помоћ у сакупљању сијена, копању, цијепању дрва.

Хуманиста из Добоја добротом и великим срцем одушевио је грађане Српске и прољетос када је одлучио да до краја живота стипендира троје дјеце с Косова и Метохије. Посао у вези са исплатом новца малишанима на Косову повјерио је бањалучком Одбору за помоћ Србима на КиМ.

- Након што ме у мају импресионирао рекавши да хоће да стипендира троје дјеце са Косова у годишњем износу од по 1.200 евра, овај дародавац не престаје да ме изненађује. Недавно је обезбиједио бицикл и школски прибор за једно од десеторо дјеце породице Славковић из Грачанице. Поклонио је и телевизор дјевојчицама Даници и Николији Максимовић из села Стрелце код Косовске Каменице које је напустила мајка - рекао је предсједник овог одбора Милорад Арлов.

Казао је да ће овај добротвор сличну помоћ наредне седмице уручити и самохраној мајци Биљани Кокић из Брода која има десеторо дјеце.

Помоћ за операцију

Да хумани пензионер из Добоја и његов гест заслужују велику пажњу показује и чињеница да је прије неколико дана уручио и 100 КМ помоћи за лијечење четрнаестогодишње Николине Драгојевић из Приједора.

Породица ове обољеле дјевојчице треба до краја децембра да сакупи 70.000 евра како би Николина могла отпутовати на хитну трансплантацију бубрега у Падови, у Италији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана