Grupa Seine pobjednik Demofesta

Mirna Pijetlović
Grupa Seine pobjednik Demofesta

Bend "Seine" iz Varaždina pobjednik je devetog izdanja banjalučkog "Demofesta", koji je završen u subotu dodjelom nagrada najboljima i energičnim nastupima demo bendova i koncertima regionalnih i svjetskih bendova, u kojima je uživalo nekoliko hiljada posjetilaca.

Prvoplasiranim muzičarima uručena je nagrada u iznosu od 5.000 evra za produkciju i snimanje albuma. Druga nagrada, binska oprema u vrijednosti 2.000 evra, pripala je bendu "Degeneza" iz Beograda, a treća, binska oprema u vrijednosti 1.000 evra, grupi "Letarg" iz Koprivnice.

Prethodno je nagrada "Plavi bas", koja se dodjeljuje najboljem basisti u sjećanje na Igora Kašikovića Kaleta, uručena Maji Kolarić iz benda "EoT". Kompanija "Jack Daniel's" je brendiranu gitaru poklonila Davidu Seferoviću iz grupe "Degeneza", kao najboljem gitaristi u takmičarskom programu. Revijalni dio programa otvorili su prošlogodišnji pobjednici, bend "Nord" iz Rijeke, koji su žestokom svirkom opravdali povjerenje publike, ali i žirija "Demofesta". Publika je imala priliku da čuje njihov debi album "Play Restart", koji je, kako su najavili ranije na promociji u Domu omladine, samo početak njihove autorske muzičke priče.

Nakon njih, binu su zauzeli odlični muzičari iz benda "ZAA". Sanja Vučić, vokal grupe, već na početku je podsjetila da je upravo na ovom festivalu počela njihova uspješna karijera. Njihov nastup i njena nevjerovatna energija "pomjerili" su temelje Kastela i pokazali kako se voli publika i kako se zbog muzike "ostavlja srce na sceni".

Nakon njih, na binu je izašla "Bombaj štampa", koja se u Banjaluku vratila nakon 30 godina. Zbog toga se bend potrudio da priredi pravi spektakl, u čemu im je pomogla i raspoložena publika, koja se uželjela Branka Đurića Đure i njegovih kolega. Đuro im je uzvratio na svoj način, napravivši pravi šou, uz mnogo interakcije sa svim prisutnima.

Uslijedila je kraća pauza, kako bi "Mando Diao" mogao da se pripremi, jer su u Banjaluku, a zbog odgođenog leta, stigli bukvalno nekoliko minuta prije nastupa. Koliko su profesionalni i koliko im je stalo da ispoštuju publiku "Demofesta", dokazali su time što su sami pronašli i platili let, da bi stigli u Banjaluku.

Publika je imala strpljenja, koje se na kraju isplatilo. Šveđani su uspjeli da u nešto više od sat uklope sve zbog čega je ovaj sastav jedna od najaktuelnijih rok atrakcija današnjice, konstantno komunicirajući sa publikom. Frontmen Bjorn Diksgard je najprije rasplesao publiku tokom numere "Down in the Pasat", a potom sišao u prve redove i izgrlio se sa skoro svim osobama koje su satima stajale u prvom redu.

Na bisu su otpjevali megahit "Gloria", da bi uslijedio desetominutni vatromet uz pjesmu "Dance With Somebody", kojom je na vrlo efektan i ujedno prikladan način zaključen deveti nastavak "Demofesta", festivala koji je ponovo pomjerio granice, kako sopstvene, tako i granice regionalne muzičke scene, a publika je više nego ikada od srca podržala demo bendove, zbog kojih ovaj festival i postoji.

Generalni sponzor festivala je "Nektar pivo", prijatelj kompanija "m:tel", dok je zvanični telefon "Huawei P9".

Priznanje "Glasu Srpske"

Ove godine za najboljeg novinara "Demofesta" proglašena je novinarka "Glasa Srpske" Mirna Pijetlović, kojoj je kompanija "m:tel" uručila laptop.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana