Група Seine побједник Демофеста

Мирна Пијетловић
Група Seine побједник Демофеста

Бенд "Seine" из Вараждина побједник је деветог издања бањалучког "Демофеста", који је завршен у суботу додјелом награда најбољима и енергичним наступима демо бендова и концертима регионалних и свјетских бендова, у којима је уживало неколико хиљада посјетилаца.

Првопласираним музичарима уручена је награда у износу од 5.000 евра за продукцију и снимање албума. Друга награда, бинска опрема у вриједности 2.000 евра, припала је бенду "Дегенеза" из Београда, а трећа, бинска опрема у вриједности 1.000 евра, групи "Летарг" из Копривнице.

Претходно је награда "Плави бас", која се додјељује најбољем басисти у сјећање на Игора Кашиковића Калета, уручена Маји Коларић из бенда "ЕоТ". Компанија "Jack Daniel's" је брендирану гитару поклонила Давиду Сеферовићу из групе "Дегенеза", као најбољем гитаристи у такмичарском програму. Ревијални дио програма отворили су прошлогодишњи побједници, бенд "Норд" из Ријеке, који су жестоком свирком оправдали повјерење публике, али и жирија "Демофеста". Публика је имала прилику да чује њихов деби албум "Play Restart", који је, како су најавили раније на промоцији у Дому омладине, само почетак њихове ауторске музичке приче.

Након њих, бину су заузели одлични музичари из бенда "ЗАА". Сања Вучић, вокал групе, већ на почетку је подсјетила да је управо на овом фестивалу почела њихова успјешна каријера. Њихов наступ и њена невјероватна енергија "помјерили" су темеље Кастела и показали како се воли публика и како се због музике "оставља срце на сцени".

Након њих, на бину је изашла "Бомбај штампа", која се у Бањалуку вратила након 30 година. Због тога се бенд потрудио да приреди прави спектакл, у чему им је помогла и расположена публика, која се ужељела Бранка Ђурића Ђуре и његових колега. Ђуро им је узвратио на свој начин, направивши прави шоу, уз много интеракције са свим присутнима.

Услиједила је краћа пауза, како би "Мандо Диао" могао да се припреми, јер су у Бањалуку, а због одгођеног лета, стигли буквално неколико минута прије наступа. Колико су професионални и колико им је стало да испоштују публику "Демофеста", доказали су тиме што су сами пронашли и платили лет, да би стигли у Бањалуку.

Публика је имала стрпљења, које се на крају исплатило. Швеђани су успјели да у нешто више од сат уклопе све због чега је овај састав једна од најактуелнијих рок атракција данашњице, константно комуницирајући са публиком. Фронтмен Бјорн Диксгард је најприје расплесао публику током нумере "Down in the Pasat", а потом сишао у прве редове и изгрлио се са скоро свим особама које су сатима стајале у првом реду.

На бису су отпјевали мегахит "Gloria", да би услиједио десетоминутни ватромет уз пјесму "Dance With Somebody", којом је на врло ефектан и уједно прикладан начин закључен девети наставак "Демофеста", фестивала који је поново помјерио границе, како сопствене, тако и границе регионалне музичке сцене, а публика је више него икада од срца подржала демо бендове, због којих овај фестивал и постоји.

Генерални спонзор фестивала је "Нектар пиво", пријатељ компанија "м:тел", док је званични телефон "Huawei P9".

Признање "Гласу Српске"

Ове године за најбољег новинара "Демофеста" проглашена је новинарка "Гласа Српске" Мирна Пијетловић, којој је компанија "м:тел" уручила лаптоп.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана