Naučnici riješili misteriju obojenih pojaseva Jupitera

Naučnici riješili misteriju obojenih pojaseva Jupitera 10.08.2018 23:37 | Agencije

Tajna Jupiterovih obojenih pojaseva riješena je u studiji o međudjelovanju između atmosfere i magnetnih polja, objavili su australijski naučnici.

Jupiter, najveća planeta u Sunčevom sistemu, jeste gasovita i većinom sačinjena od vodonika i helijuma, pa nema čvrste površine kao Zemlja.


Slično Zemljinim vazdušnim strujama, koje su ključne za vrijeme i klimu, nekoliko snažnih vazdušnih struja kreće se od zapada prema istoku Jupiterove atmosfere i usput nosi oblake amonijaka koji formiraju obojene pojase u nijansama bele, crvene, narandžaste, smeđe i žute.

Donedavno je bilo malo poznato šta se događa ispod Jupiterovih oblaka.

“Naučnici su dugo raspravljali koliko duboko vazdušne struje dosežu ispod površine atmosfere Jupitera i drugih gasovitih divova te zašto se ne pojavljuju u unutrašnjosti Sunca”, rekao je šef istraživanja na australijskom univerzitetu Navid Konstantinu.

Novi dokazi sa Nasine svemirske sonde Džuno pokazuju da te struje dosežu dubine i do 3.000 kilometara, naveli su naučnici.

Džefri Parker, saradnik studije, kaže da njihova teorija pokazuje da struje potiskuje snažno magnetno polje.

“Gas u unutrašnjosti Jupitera je magnetizovan, stoga smatramo da naša nova teorija objašnjava zašto struje idu toliko duboko ispod površine atmosfere gasnog diva, ali ne i dublje”, rekao je Parker.

“Nema kontinenata i planina ispod atmosfere Jupitera koje bi ometale put vazdušnim strujama”, kaže on.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica