NASA zapretila proizvođačima automobila

Agencije
NASA zapretila proizvođačima automobila

NASA je u saradnji sa automobilskom industrijom razvila prototip električnog vozila Modular Robotic Vehicle (MRV). Iako prije svega namijenjen svemirskim istraživanjima, MRV posjeduje tehnologije i sisteme koje bi mnogi vozači rado vidjeli u svojim "zemaljskim" automobilima.

Mada na prvi pogled podsjeća na vozilo za golf terene, MRV je mnogo više od toga.

Pogone ga 4 elektromotora smještena u točkove. Osim što svi točkovi imaju sopstveni pogon, svaki od njih može se zaokretati nezavisno od ostalih.

Na taj način, postižu se izvanredne manevarske sposobnosti - automobil se može vrtjeti u krug u mjestu. Ova karakteristika ne samo što je zabavna, vozilom se može proklizavati na najneobičnije moguće načine, već je izuzetno korisna prilikom paralelnog parkiranja na malom prostoru.

MRV-om se može upravljati i daljinskim putem a njegova maršruta se može programirati unapred.

U kom smijeru će se dalje razvijati ovo neobično vozilo, ostaje da se vidi. Primarno, MRV je namijenjen testiranju tehnologija koje će vjerovatno biti primjenjene na budućem lunarnom ili marsovskom roveru.

Ipak, sudeći na osnovu praktičnih osobina koje smo vidjeli tokom kratke demonstracije vozila, NASA bi mogla da razmisli i da se ozbiljno uključi u razvoj komercijalnog visokotiražnog putničkog automobila na električni pogon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana