НАСА уништила доказе о постојању живота на Марсу?

НАСА уништила доказе о постојању живота на Марсу? 17.07.2018 23:53 | Агенције

Америчка свемирска агенција НАСА је, изгледа, лажно оптужена да је уништила доказе о постојању живих организама на Марсу. Упркос бројним извјештајима који говоре супротно, НАСА није уништила ништа што би могло да буде релевантно.

Извјештај који говори против НАСА полази од тога да су органски молекули, важан градивни материјал сваког живог бића, пронађени једино када је свемирска посада слетјела на Марс неколико деценија раније.


Извјештај претпоставља да разлог лежи у томе што је НАСА уништила те молекуле током њиховог тестирања.

“Живот на Марсу? НАСА је можда случајно спалила доказ о постојању ванземаљаца на црвеној планети и то прије 50 година”, наводи се у тексту објављеном у часопису Геофизичка истраживања.

Не може се, међутим, тврдити да је НАСА уништила доказе о постојању живота на Марсу. Ти органски молекули јесу саставни дио грађе живих бића, али не и сам живот, преноси Индепендент.

Контроверзе у вези са живим бићима на Марсу појавиле су се због мисије назване “Викинг”, која је намјеравала да истражи органски материјал на Црвеној планети, али на крају није успјела да га пронађе. Истраживачи су тестирали опстанак живота на Марсу, а њихови резултати су били крајње песимистични.

Такође, наводи Индепендент, треба направити дистинкцију између органских градивних материјала и самог живог бића у цјелини. До сада, НАСА нигде у свемиру није успјела да пронађе доказ живота, као таквог.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица