NASA: Prve noćne fotografije Marsa

Agencije
NASA: Prve noćne fotografije Marsa

Poslije nešto manje od šest mjeseci misije, Američka svemirska agencija (NASA) objavila je noćne fotografije Marsa koje je napravio rover "Kjuriositi".

Ovo su prve fotografije Marsa "u mraku" otkako je početkom avgusta rover "Kjuriositi" sletio na Mars. Prema pisanju NASA-e, fotografije su napravljene zahvaljujući LED lampama i kameri i MAHLII koja se nalazi na dva metra dugoj robotovoj mehaničkoj ruci.

Na fotografijama se vidi kamen koji su naučnici nazvali "Sajunei" koji se nalazi u blizini mjesta gdje bi rover uskoro trebalo da počne sa bušenjem površine Marsa. Stijena je osvjetljena bijelim LED svjetlima sa MAHLII kamere (Mars Hand Lens Imager).

"Svrha posmatranja objekata pod ultraljubičastim svjetlom je da tražimo fluorescentne minerale," rekao je Ken Edžet iz centra za proučavanje podataka u San Dijegu. "Podaci su stigli tek jutros i naš tim tek analizira podatke. Ako nešto bude zeleno, žuto, narandžasto ili crveno pod ultraljubičastim svijetlom, to bi mogao da bude jasniji indikator da postoje fluorescentni minerali".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana