Svaki treći atletičar dopingovan

Srna
Svaki treći atletičar dopingovan

London - Svjetska antidoping agencija /WADA/ saopštila je danas da je zaprepaštena "raširenim varanjem sportista" na velikim atletskim takmičenjima, nakon što su britanski i njemački mediji objavili rezultate i analize testova krvi više hiljada sportista.

Britanski "Sandej tajms" i njemačka televizija ARD/VDR objavili su danas izvještaj Agencije u kome se navode rezultati analiza 12.000 uzoraka krvi uzetih od više od 5.000 atletičara u periodu od 2001. do 2012. godine.

Među sportistima od kojih su uzeti uzorci su olimpijski i dobitnici medalja sa svjetskih šampionata.

Mediji su došli u posjed ovih podataka, koji pripadaju Međunarodnoj asocijaciji atletskih federacija /IAAF/, zahvaljujući jednoj neimenovanoj osobi "uzbunjivaču". Britanski i njemački novinari dali su te podatke naučnicima Robinu Parisotu i Majklu Ešendenu da pregledaju i analiziraju.

Prema njihovoj ocjeni, više od 800 takmičara, ili svaki sedmi testirani, imao je u krvi nešto što su pomenuti stručnjaci ocijenili kao "veoma nalik dopingu ili, u krajnjem slučaju, abnormalno".

S obzirom da se radi o još neotkrivenim slučajevima, dobitnicima medalja one neće biti oduzete, ali će se testiranja nastaviti.

Naučnici su, između ostalog, utvrdili da su na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine deset medalja osvojili atletičari sa sumnjivim rezultatima testova.

Takođe, utvrđeno je da atletičari sve više koriste transfuziju krvi i mikro-doze eritropoietina, koji je glikoproteinski hormon, kako bi povećali broj crvenih krvnih zrnaca, a time i povećali kapacitet za kiseonik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana