Сваки трећи атлетичар допингован

Срна
Сваки трећи атлетичар допингован

Лондон - Свјетска антидопинг агенција /WADA/ саопштила је данас да је запрепаштена "раширеним варањем спортиста" на великим атлетским такмичењима, након што су британски и њемачки медији објавили резултате и анализе тестова крви више хиљада спортиста.

Британски "Сандеј тајмс" и њемачка телевизија АРД/ВДР објавили су данас извјештај Агенције у коме се наводе резултати анализа 12.000 узорака крви узетих од више од 5.000 атлетичара у периоду од 2001. до 2012. године.

Међу спортистима од којих су узети узорци су олимпијски и добитници медаља са свјетских шампионата.

Медији су дошли у посјед ових података, који припадају Међународној асоцијацији атлетских федерација /ИААФ/, захваљујући једној неименованој особи "узбуњивачу". Британски и њемачки новинари дали су те податке научницима Робину Парисоту и Мајклу Ешендену да прегледају и анализирају.

Према њиховој оцјени, више од 800 такмичара, или сваки седми тестирани, имао је у крви нешто што су поменути стручњаци оцијенили као "веома налик допингу или, у крајњем случају, абнормално".

С обзиром да се ради о још неоткривеним случајевима, добитницима медаља оне неће бити одузете, али ће се тестирања наставити.

Научници су, између осталог, утврдили да су на Олимпијским играма у Лондону 2012. године десет медаља освојили атлетичари са сумњивим резултатима тестова.

Такође, утврђено је да атлетичари све више користе трансфузију крви и микро-дозе еритропоиетина, који је гликопротеински хормон, како би повећали број црвених крвних зрнаца, а тиме и повећали капацитет за кисеоник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана