Rekordnih 28 NBA igrača na EP

G.S.
Rekordnih 28 NBA igrača na EP

Berlin - Košarkaški šampionat Starog kontinenta počinje predstojećeg vikenda u četiri evropske države, a i na njemu će biti oboreni mnogo rekordi.

Ovo će biti 40. izdanje najjačeg reprezentativnog takmičenja Evrope i interesantno je da će na njemu biti najviše NBA igrača u istoriji turnira. U Hrvatskoj, Njemačkoj, Francuskoj i Letoniji biće ukupno 28 košarkaša koji igraju u najjačoj ligi svijeta, što je jedan više nego prije dvije godine u Sloveniji. Francuska ima najviše NBA igrača (6), a prate je Njemačka, Hrvatska, Grčka i Italija sa po tri. Klubovi iz NBA koji su dali najviše igrača na Evrobasketu su Sakramento Kingsi i Denver Nagetsi, po tri.

Iako igraju u najjačoj ligi svijeta, samo nekolicina njih ima status velike zvijezde NBA lige, a ističu se Toni Parker, Nikolas Batum, Dirk Novicki i Pau Gasol dok su zvijezde drugog reda italijanski trojac Danilo Galinari, Marko Belineli i Andrea Barnjani. Neki od igrača su članovi NBA lige postali tokom ovog ljeta i još nisu odigrali nijedan susret u SAD ili Kanadi, a među njima su Nemanja Bjelica, Mario Hezonja, Kostas Kufos, Kostas Papanikolau i Tibor Plajs. Ovaj broj mogao je da bude i veći da je San Antonio dopustio reprezentativcu Srbije Bobanu Marjanoviću da igra. Ujedno, tu nema Mirze Teletovića, Jusufa Nurkića, Rikija Rubija, Aleksisa Ažinke, Timofeja Mozgova, Marka Gasola, Serža Ibake, Horhea Kalderona, Gorana Dragića, Uroša Slokara...

Problemi u hotelu

Ekspedicija Srbije stigla je u Berlin, ali je u hotelu doživjela neprijatnost jer sobe nisu bile pripremljene i morali su dodatno da čekaju, pa su direktno iz autobusa otišli na doručak, a da se prethodno nisu ni raspakovali. Ujedno, hotel "Landels" u kojem su smještene ekipe produžio je krevete na dužinu od 2,50 metra, zbog potreba košarkaških "divova". Pet od šest timova koji igraju u grupi B odsjeli su u istom hotelu u Berlinu, koji ima četiri zvjezdice, a produženo je ukupno 40 kreveta. Dirk Novicki je iznajmio poseban apartman u hotelu za svoju porodicu.

Hrvatska

Bojan Bogdanović (Bruklin)

Mario Hezonja (Orlando)

Damjan Rudež (Minesota)

 

Francuska

Nikolas Batum (Šarlot)

Boris Dijao (San Antonio)

Evan Furnije (Orlando)

Rudi Gober (Juta)

Žofri Lovernj (Denver)

Toni Parker (San Antonio)

 

Njemačka

Dirk Novicki (Dalas)

Tibor Plajs (Juta)

Denis Šreder (Atlanta)

 

Grčka

Janis Atetokumpo (Milvoki)

Kosta Kufos (Sakramento)

Kostas Papanikolau (Denver)

 

Italija

Andrea Barnjani (Bruklin)

Marko Belineli (Sakramento)

Danilo Galinari (Denver)

 

Izrael

Omri Kaspi (Sakramento)

 

Litvanija

Jonas Valančijunas (Toronto)

 

Poljska

Marsin Gortat (Vašington)

 

Gruzija

Zaza Pačulija (Dalas)

 

Španija

Pau Gasol (Čikago)

Nikola Mirotić (Čikago)

 

Turska

Furkan Aldemir (Filadelfija)

Ersan Iljasova (Detroit)

 

Ukrajina

Aleks Len (Feniks)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana