Рекордних 28 NBA играча на ЕП

Г.С.
Рекордних 28 NBA играча на ЕП

Берлин - Кошаркашки шампионат Старог континента почиње предстојећег викенда у четири европске државе, а и на њему ће бити оборени много рекорди.

Ово ће бити 40. издање најјачег репрезентативног такмичења Европе и интересантно је да ће на њему бити највише NBA играча у историји турнира. У Хрватској, Њемачкој, Француској и Летонији биће укупно 28 кошаркаша који играју у најјачој лиги свијета, што је један више него прије двије године у Словенији. Француска има највише NBA играча (6), а прате је Њемачка, Хрватска, Грчка и Италија са по три. Клубови из NBA који су дали највише играча на Евробаскету су Сакраменто Кингси и Денвер Нагетси, по три.

Иако играју у најјачој лиги свијета, само неколицина њих има статус велике звијезде NBA лиге, а истичу се Тони Паркер, Николас Батум, Дирк Новицки и Пау Гасол док су звијезде другог реда италијански тројац Данило Галинари, Марко Белинели и Андреа Барњани. Неки од играча су чланови NBA лиге постали током овог љета и још нису одиграли ниједан сусрет у САД или Канади, а међу њима су Немања Бјелица, Марио Хезоња, Костас Куфос, Костас Папаниколау и Тибор Плајс. Овај број могао је да буде и већи да је Сан Антонио допустио репрезентативцу Србије Бобану Марјановићу да игра. Уједно, ту нема Мирзе Телетовића, Јусуфа Нуркића, Рикија Рубија, Алексиса Ажинке, Тимофеја Мозгова, Марка Гасола, Сержа Ибаке, Хорхеа Калдерона, Горана Драгића, Уроша Слокара...

Проблеми у хотелу

Експедиција Србије стигла је у Берлин, али је у хотелу доживјела непријатност јер собе нису биле припремљене и морали су додатно да чекају, па су директно из аутобуса отишли на доручак, а да се претходно нису ни распаковали. Уједно, хотел "Ланделс" у којем су смјештене екипе продужио је кревете на дужину од 2,50 метра, због потреба кошаркашких "дивова". Пет од шест тимова који играју у групи Б одсјели су у истом хотелу у Берлину, који има четири звјездице, а продужено је укупно 40 кревета. Дирк Новицки је изнајмио посебан апартман у хотелу за своју породицу.

Хрватска

Бојан Богдановић (Бруклин)

Марио Хезоња (Орландо)

Дамјан Рудеж (Минесота)

 

Француска

Николас Батум (Шарлот)

Борис Дијао (Сан Антонио)

Еван Фурније (Орландо)

Руди Гобер (Јута)

Жофри Ловерњ (Денвер)

Тони Паркер (Сан Антонио)

 

Њемачка

Дирк Новицки (Далас)

Тибор Плајс (Јута)

Денис Шредер (Атланта)

 

Грчка

Јанис Атетокумпо (Милвоки)

Коста Куфос (Сакраменто)

Костас Папаниколау (Денвер)

 

Италија

Андреа Барњани (Бруклин)

Марко Белинели (Сакраменто)

Данило Галинари (Денвер)

 

Израел

Омри Каспи (Сакраменто)

 

Литванија

Јонас Валанчијунас (Торонто)

 

Пољска

Марсин Гортат (Вашингтон)

 

Грузија

Заза Пачулија (Далас)

 

Шпанија

Пау Гасол (Чикаго)

Никола Миротић (Чикаго)

 

Турска

Фуркан Алдемир (Филаделфија)

Ерсан Иљасова (Детроит)

 

Украјина

Алекс Лен (Феникс)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана