Momci iz Ejkrona u borbi za prsten

Agencije
Momci iz Ejkrona u borbi za prsten

Njujork - Duel dvojice košarkaša rođenih u Ejkronu obilježiće veliko finale NBA lige.

Leborn Džejms i Stiven Kari predvodiće svoje timove u pohodu na prvu odnosno drugu titulu u najjačoj ligi svijeta. Za razliku od Džejmsa koji je odrastao u mjestu porad Klivlenda i u kojem ima status božanstva, Kari je tu samo rođen dok je odrastao u Šarlotu gdje je njegov otac Del igrao za Hornetse u NBA ligi. Ove sezone sastaće se po treći put, a imaju po pobjedu na domaćem terenu.

Povratak Džejmsa u Klivlend poslije četiri sezone provedene u Majamiju sa kojim je osvojio dvije šampionske titule značio je povratak "konjanika" u borbu za pehar. Iako su njegove dresove javno spaljivali na ulici kada je prešao na Floridu, sve to mu je oprošteno nakon što je napustio vreli jug i vratio se tamo gdje je dobio nadimak "kralj". Nije studirao, već je direktno iz srednje škole otišao u NBA i to je bilo prvi put da srednjoškolac bude izabran kao prvi pik. Očekivanja je opravdao i već više od decenije jedan je od najboljih igrača lige čiji se svaki potez na terenu ili van njega pomno prati. Uprava Kavalirsa upravo zbog njega je promijenila grb, izgled arene, dresove i još mnogo toga nadajući se da će doći bolji dani za njih. Djelomično su uspjeli u tome i 2007. su postali šampioni Istočne konferencije, dok je u velikom finalu San Antonio bio prejak.

Za razliku od Džejmsa, četiri godine mlađi Kari, izabran je tek kao sedmi pik 2009. godine i sve godine proveo je u Voriorsima. Na početku NBA avanture, u kojoj mu je otac igrao 16 godina, nije plijenio veliku pažnju medija van terena i nije dobijao basnoslovne marketinške ugovore kao Džejms, ali je zajedno sa Klejom Tompsonom preporodio Golden Stejt i vratio im dio stare skoro zaboravljene slave. "Ratnici" će tačno poslije 40 godina imati priliku da se bore za titulu, a te daleke 1975. godine bili su bolji od Vašington Buletsa. Kari je proglašen najkorisnijim igračem aktuelne sezone, a u finalu Zapadne konferencije Voriorsi su bili bolji od Hjuston sa 4:1. Posljednji meč Golden Stejt je dobio sa 104:90 (17:22, 35:24, 22:22, 30:22), a do trijumfa predvodio ih je upravo Kari sa 26 poena, osam skokova, šest asistencija i pet ukradenih lopti.

Za razliku od Džejmsa Harden nije bio na nivou u dresu Roketsa i utakmicu je završio sa 14 poena, uz katastrofalan procenat šuta iz igre, jer je pogodio samo dva puta iz 11 pokušaja, pri čemu je izgubio čak 13 lopte, što je apsolutni rekord u plej-of utakmicama u istoriji NBA lige. Slavu je, međutim, Kariju, ukrala kćerkica koja se pojavila na konferenciji za medije i konstantno ometala tatu da daje izjave. Upitan da prokomentariše njeno ponašanje, Stiven je kratko objasnio.

- Definitivno se opustila - rekao je Kari kroz smijeh koji je sa reprezentacijom SAD 2007. godine osvojio srebro na Svjetskom prvenstvu igranom u Novom Sadu.

Prva utakmica velikog finala plej-ofa NBA lige igraće se 4. juna u Ouklendu.

Kuzmić

Ognjen Kuzmić provodi svoju drugu sezonu u Golden Stejtu u kojem mu je saigrač do novembra prošle godine bio i Nemanja Nedović. Kuzmić ima priliku da postane tek treći Srbin sa NBA titulom koju su do sada osvojili Darko Miličić sa Detroitom i Predrag Stojaković sa Dalasom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana