Момци из Ејкрона у борби за прстен

Агенције
Момци из Ејкрона у борби за прстен

Њујорк - Дуел двојице кошаркаша рођених у Ејкрону обиљежиће велико финале NBA лиге.

Леборн Џејмс и Стивен Кари предводиће своје тимове у походу на прву односно другу титулу у најјачој лиги свијета. За разлику од Џејмса који је одрастао у мјесту порад Кливленда и у којем има статус божанства, Кари је ту само рођен док је одрастао у Шарлоту гдје је његов отац Дел играо за Хорнетсе у NBA лиги. Ове сезоне састаће се по трећи пут, а имају по побједу на домаћем терену.

Повратак Џејмса у Кливленд послије четири сезоне проведене у Мајамију са којим је освојио двије шампионске титуле значио је повратак "коњаника" у борбу за пехар. Иако су његове дресове јавно спаљивали на улици када је прешао на Флориду, све то му је опроштено након што је напустио врели југ и вратио се тамо гдје је добио надимак "краљ". Није студирао, већ је директно из средње школе отишао у NBA и то је било први пут да средњошколац буде изабран као први пик. Очекивања је оправдао и већ више од деценије један је од најбољих играча лиге чији се сваки потез на терену или ван њега помно прати. Управа Кавалирса управо због њега је промијенила грб, изглед арене, дресове и још много тога надајући се да ће доћи бољи дани за њих. Дјеломично су успјели у томе и 2007. су постали шампиони Источне конференције, док је у великом финалу Сан Антонио био прејак.

За разлику од Џејмса, четири године млађи Кари, изабран је тек као седми пик 2009. године и све године провео је у Вориорсима. На почетку NBA авантуре, у којој му је отац играо 16 година, није плијенио велику пажњу медија ван терена и није добијао баснословне маркетиншке уговоре као Џејмс, али је заједно са Клејом Томпсоном препородио Голден Стејт и вратио им дио старе скоро заборављене славе. "Ратници" ће тачно послије 40 година имати прилику да се боре за титулу, а те далеке 1975. године били су бољи од Вашингтон Булетса. Кари је проглашен најкориснијим играчем актуелне сезоне, а у финалу Западне конференције Вориорси су били бољи од Хјустон са 4:1. Посљедњи меч Голден Стејт је добио са 104:90 (17:22, 35:24, 22:22, 30:22), а до тријумфа предводио их је управо Кари са 26 поена, осам скокова, шест асистенција и пет украдених лопти.

За разлику од Џејмса Харден није био на нивоу у дресу Рокетса и утакмицу је завршио са 14 поена, уз катастрофалан проценат шута из игре, јер је погодио само два пута из 11 покушаја, при чему је изгубио чак 13 лопте, што је апсолутни рекорд у плеј-оф утакмицама у историји NBA лиге. Славу је, међутим, Карију, украла кћеркица која се појавила на конференцији за медије и константно ометала тату да даје изјаве. Упитан да прокоментарише њено понашање, Стивен је кратко објаснио.

- Дефинитивно се опустила - рекао је Кари кроз смијех који је са репрезентацијом САД 2007. године освојио сребро на Свјетском првенству играном у Новом Саду.

Прва утакмица великог финала плеј-офа NBA лиге играће се 4. јуна у Оукленду.

Кузмић

Огњен Кузмић проводи своју другу сезону у Голден Стејту у којем му је саиграч до новембра прошле године био и Немања Недовић. Кузмић има прилику да постане тек трећи Србин са NBA титулом коју су до сада освојили Дарко Миличић са Детроитом и Предраг Стојаковић са Даласом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана